Учасники Кримської платформи ухвалили спільну декларацію

Учасники Кримської платформи ухвалили спільну декларацію

Укрінформ
Учасники Міжнародної Кримської платформи підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні й закликали Російську Федерацію до конструктивної участі в діяльності платформи.

Про це йдеться у спільній декларації за результатами саміту, опублікованій на сайті МЗС, передає Укрінформ.

"Учасники Міжнародної Кримської платформи не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, яка є прямим викликом міжнародній безпеці із загрозливими наслідками для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав", - зазначається в документі.

Учасники саміту підтвердили відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

Читайте також: Декларація Кримської платформи відкрита для приєднання інших державЗеленський

Декларацією засуджено порушення і зловживання та системні неправомірні обмеження прав людини і основних свобод, яких зазнають мешканці Криму, триваючу мілітаризацію Криму, яка підриває безпеку і стабільність у всьому Чорноморському регіоні, та перешкоджання правам і свободам судноплавства.

Декларацією створено Міжнародну Кримську платформу як консультативний і координаційний формат з метою мирного припинення тимчасової окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і для відновлення контролю України над цією територією у повній відповідності до міжнародного права.

Учасники також вирішили продовжувати здійснення політики невизнання незаконної анексії Криму Російською Федерацією й розглянути запровадження подальших політичних, дипломатичних та обмежувальних заходів щодо РФ, якщо це передбачено правовою системою кожного учасника Платформи і згідно з відповідними процедурами, коли це необхідно і якщо дії Росії цього вимагатимуть.

Крім того, зазначається, що учасники Платформи будуть протистояти новим викликам та гібридним загрозам, які постійно змінюються, спричиненим триваючою мілітаризацією Криму, та підтримувати спільні зусилля з посилення стійкості до цих загроз у контексті зростання загроз для безпеки і стабільності у Чорноморському регіоні.

Читайте також: Зеленський: У декларації, яка засуджує окупацію Криму, буде рядок для підпису Росії

Водночас Росію закликали виконувати свої зобов’язання як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та інших застосовних норм міжнародного права, і негайно припинити всі порушення прав людини і зловживання щодо жителів Криму, забезпечити повний і безперешкодний доступ до Криму для усталених регіональних і міжнародних моніторингових механізмів з дотримання прав людини, зокрема Місії ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, а також для правозахисних неурядових організацій.

Учасники саміту вирішили об'єднати зусилля, спрямовані на захист прав і свобод цивільного населення, яке мешкає в окупованому Криму, і домогтися негайного та беззастережного звільнення громадян України, незаконно затриманих або засуджених Росією з політичних мотивів та її державними агентами як на території окупованого Криму, так і на території РФ.

Крім того, декларація передбачає, що учасники розглянуть можливість підтримки економічних, інфраструктурних та екологічних проєктів, які сприяли б подальшому розвитку регіонів України, що межують з тимчасово окупованим Кримським півостровом.

Читайте також: Декларація Кримської платформи фіксує невизнання анексії півострова Росією - Зеленський

Учасники саміту підтвердили свою рішучість підтримувати тиск на Росію для припинення тимчасової окупації Криму та закликали Російську Федерацію залучатися до конструктивної участі у діяльності Міжнародної Кримської платформи.

Як повідомлялося, 23 серпня у Києві відбувається установчий саміт в межах ініціативи Президента України з деокупації Криму "Кримська платформа". Участь у ньому беруть 46 делегацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-