Кримськотатарський орнамент «орьнек» можуть включити до списку спадщини ЮНЕСКО

Кримськотатарський орнамент «орьнек» можуть включити до списку спадщини ЮНЕСКО

Укрінформ
Наступного тижня на засіданні оцінювального органу (evaluation body) Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО буде розглянуто питання включення кримськотатарського орнаменту "орьнек" до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини.

Про це у середу на презентації першої державної колекції ужиткового кримськотатарського мистецтва "Шлях Крим / Yol Qırım" у Кримському домі сказала перша заступниця глави МЗС України Еміне Джапарова, передає кореспондент Укрінформу.

"Наступного тижня на засіданні міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини відбудеться розгляд досьє про "орьнек" - традиційний кримськотатарський орнамент", - повідомила Джапарова.

Вона висловила сподівання, що експерти приймуть позитивне рішення і кримськотатарський орнамент "орьнек", як і український петриківський розпис, стане частиною нематеріальної спадщини людства.

Читайте також: «Скіфське золото»: які експонати повернуться в Київ і чому РФ претендує і на колекцію, і на скіфську

За словами Джапарової, ще одним форматом збереження культурної спадщини Криму міжнародною організацією ЮНЕСКО може стати нещодавно ухвалене рішення щодо моніторингу ситуації в окупованому Криму.

"Нещодавно, 14 жовтня ЮНЕСКО прийняла 11-е рішення про моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим – це для нас є дуже вагомим рішенням та вікном у те, що відбувається в Криму не лише навколо об'єктів ЮНЕСКО, а й усього, що пов'язано з культурою країни та культурою кримських татар", - відзначила перша заступниця міністраа.

Таким чином, підкреслила вона, "питання Криму постійно знаходиться на порядку денному ЮНЕСКО".

Читайте також: Джапарова закликає Міжпарламентську асамблею НАТО сприяти деокупації Криму

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року кримськотатарський орнамент "орьнек" як елемент нематеріальної культурної спадщини України був внесений до попереднього списку ЮНЕСКО для можливого включення його до репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства. Розробка номінаційного досьє "Орьнек - кримськотатарський орнамент" була довгостроковою ініціативою кримськотатарської громадської організації "Алем".

За даними керівника ГО "Алем" Есми Аджієвої, остаточне голосування щодо ухвалення рішення про внесення кримськотатарського орнаменту до списку нематеріальної спадщини людства відбудеться на 16-й сесії Міжурядового комітету у штаб-квартирі ЮНЕСКО, запланованій у Парижі у середині грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-