Джапарова закликає Міжпарламентську асамблею НАТО сприяти деокупації Криму

Джапарова закликає Міжпарламентську асамблею НАТО сприяти деокупації Криму

Укрінформ
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова закликала Міжпарламентську асамблею НАТО сприяти деокупації Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ.

Зазначається, що Джапарова бере участь у засіданні Міжпарламентської ради Україна-НАТО, яке проходить 26-27 жовтня цього року в Одесі під співголовуванням першого заступника голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка та віцепрезидента Парламентської асамблеї НАТО Аттіли Мештерхазі.

У заході беруть участь делегації Великої Британії, Греції, Іспанії, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Португалії та Туреччини.

Окремим пунктом порядку денного засідання є обговорення актуальної ситуації в тимчасово окупованому Криму.

Виступаючи перед присутніми, Джапарова наголосила, що деокупація півострова та його реінтеграція залишається одним із основних завдань України. З цією метою, а також для захисту норм та принципів міжнародного права, Україна спільно з 46 іноземними партнерами створила Кримську платформу.

“Установчий саміт Кримської платформи 23 серпня у Києві продемонстрував міцність партнерства України з державами-членами НАТО, ЄС та G7 у питанні протидії подальшим спробам РФ підривати світовий порядок”, - повідомила перша заступниця міністра.

Вона подякувала учасникам за створення групи підтримки Кримської платформи в Парламентській асамблеї НАТО, яка стає активним інструментом парламентської дипломатії з просування цілей та завдань цього нового міжнародного формату з деокупації Криму.

“Вкрай важливо, щоб парламенти країн-учасниць НАТО вносили до порядку денного дискусій і засідань Парламентської асамблеї конкретні пропозиції щодо протидії російській агресії проти України, захисту прав людини на тимчасово окупованих територіях та відображали ці питання у робочих і підсумкових документах, ухвалених ПА НАТО”, - заявила Джапарова.

Читайте також: У ЮНЕСКО вирішили продовжити моніторинг ситуації в окупованому Криму

Перша заступниця міністра відзначила, що перший рік після саміту є важливим для практичного розвитку Кримської платформи. Джапарова презентувала наступний великий міжнародний захід міністерського рівня в рамках Кримської платформи - Чорноморську безпекову конференцію, яка відбудеться в Києві 25-26 лютого 2022 року і буде присвячена обговоренню впливу безпеки у ширшому Чорноморському регіоні на євроатлантичну і світову безпеку, мілітаризації Криму, а також гібридним інструментам війни.

Вона також повідомила, що в рамках Кримської платформи створюються мережі оперативної комунікації між міністерствами закордонних справ країн-учасниць, що забезпечить постійний діалог з важливих питань, таких як оперативна реакція на кризові ситуації, зокрема, грубі порушення прав людини чи міжнародного гуманітарного права в Криму, безпекові загрози тощо.

Міжпарламентська рада Україна-НАТО (UNIC) була створена у 2003 році відповідно до положень Хартії про особливе партнерство між Україною і НАТО. Її основним завданням є парламентське сприяння належному виконанню Річних національних програм під егідою Комісії Україна-НАТО, а також аналіз результатів їх практичної імплементації.

Як повідомляв Укрінформ, 4 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова виголосила під час сесії Ради ООН з прав людини в Женеві спільну заяву від імені 40 держав із засудженням Росії за порушення прав людини в Криму та підтримкою Кримської платформи.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-