У ЮНЕСКО вирішили продовжити моніторинг ситуації в окупованому Криму

У ЮНЕСКО вирішили продовжити моніторинг ситуації в окупованому Криму

Укрінформ
Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення щодо продовження моніторингу ситуації в Криму.

Про це повідомляє посольство України у Франції у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні Виконавча рада з переконливою перевагою ухвалила рішення про «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». Ця подія стала перемогою України і наших партнерів в ЮНЕСКО, які підтримують територіальну цілісність і суверенітет нашої держави, поважають цінності цієї Організації та принципи міжнародного права. Питання Криму залишається на порядку денному ЮНЕСКО», - заявили у дипмісії.

Як зазначається, це дає впевненість у тому, що "порушення прав людини, руйнування культурної і природної спадщини в окупованому Криму не залишаться поза увагою міжнародної спільноти, а будуть вирішуватись у межах міжнародно-правових механізмів та міжнародного моніторингу".

Надзвичайний та Повноважний Посол України у Франції, постійний представник України при ЮНЕСКО Вадим Омельченко зазначив, що це рішення - не тільки перемога України і її партнерів, а й перемога всього цивілізованого світу, принципів міжнародного права і здорового глузду.

"Хочу особливо подякувати за системну роботу колег із групи друзів України в ЮНЕСКО, проактивну позицію Франції, а також підримку наших партнерів з Канади, Великої Британії та ЄС, які, не будучи членами Виконради, висловили свою підтримку Україні у залі голосування. А також делегації Афганістану, яка віддала свій голос на підтримку сьогоднішнього рішення», - сказав він.

Читайте також: У Києві заклали алею ЮНЕСКО

Рішення ухвалене на основі доповіді генерального директора ЮНЕСКО, підготовленої спільно з українською стороною, інституційними партнерами ЮНЕСКО – Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини, представником з питань свободи ЗМІ ОБСЄ та іншими.

У доповіді привертається увага до порушень прав людини, руйнувань культурної і природної спадщини, переслідувань за вираження поглядів, перешкоджання у доступі до освіти рідною мовою та інших порушень цінностей ЮНЕСКО у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Передбачається також, що гендиректор ЮНЕСКО має представити наступну доповідь про ситуацію у тимчасово окупованому Криму за результатами моніторингу на 215-ій сесії Виконавчої ради.

Рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО привітали українські посадовці. Зокрема, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Фейсбуці зазначив: "Росія доклала колосальних зусиль, щоб питання не було проголосовано, а Крим зник із порядку денного ЮНЕСКО. В результаті Україна перемогла за кількістю голосів – 16:11 та поліпшила попередній результат – 15:13... Символічно, що це відбулося у День захисників та захисниць України".

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Твіттері теж привітала сьогоднішнє рішення. "Сильний сигнал для окупаційної влади РФ - ЮНЕСКО тримає ситуацію з порушеннями прав людини у центрі уваги", - написала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-