Чотирьох кримських татар судять на підставі одного сумнівного аудіозапису - адвокат

Чотирьох кримських татар судять на підставі одного сумнівного аудіозапису - адвокат

Укрінформ
Захист фігурантів третьої Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» за підсумками проведеного у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону засідання по суті прийшов до висновку, що всі звинувачення проти чотирьох кримських татар будуються на одному сумнівному аудіозапису та свідченнях двох прихованих свідків.

Про це у відео, опублікованому «Кримською солідарністю» у Фейсбуці, повідомила адвокат Ліля Гемеджі, передає Укрінформ.

«Практично вся кримінальна справа будується на одному аудіозапису і на свідченнях двох прихованих свідків», - повідомила Гемеджі.

При цьому, зазначила вона, допитані в рамках кримінальної «справи» імами (релігійні діячі - ред.) м. Бахчисарая показали, що їм невідомо про жодних конспіративних зборах, які проходили на території їхньої мечеті.

«Всі збори на території мечеті носили відкритий характер, бути присутнім на цих зборах могли всі, і теми, які там обговорювалися, були загальноісламськими», - навела адвокат слова імамів.

Вона додала, що, на думку її колег, окремі фрази з бесід обвинувачених лінгвістами-експертами були «вирвані з контексту й інтерпретувалися виключно в суб'єктивному ключі».

Гемеджі зазначила, що адвокати в ході дебатів пройшлися по всім нестикуванням у матеріалах «справи», заявили, що їх підзахисних переслідують за інакомислення, і просили суд виправдати фігурантів «справи» на тій підставі, що немає жодних доказів їхньої провини.

На наступному засіданні, призначеному на 25 жовтня, заплановано виступи у дебатах фігурантів «справи».

Обвинувачення вимагає для чотирьох фігурантів Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» у цілому 66 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки в будинках кримських татар Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера й Османа Сейтумерова та їхнього дядька Рустема Сеїтмеметова. Також обшук було проведено у будинку колишнього активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Читайте також: Як «доказ» обвинувачення кримчан у тероризмі ФСБ представила в суді порожній диск

Всім затриманим інкримінуються членство в організації «Хізб ут-Тахрір», яку у Росії заборонено з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. Трьох із обвинувачених - Рустема Сейтмеметова, братів Османа і Сейтумера Сейтумерова 19 листопада 2020 року етапували зі слідчого ізолятора Сімферополя в СІЗО Ростова-на-Дону.

Четвертий фігурант справи - Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом у Бахчисараї.

Згідно з матеріалами справи, в обвинувачених не було зброї, вибухівки, боєприпасів, вони не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до вчинення терористичних дій. Матеріали «справи» містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні й політичні теми в мечетях Бахчисарая.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-