Асана Ахтемова 43 дні незаконно тримають у карантинній камері кримського СІЗО - адвокат

Асана Ахтемова 43 дні незаконно тримають у карантинній камері кримського СІЗО - адвокат

Укрінформ
Тримання Асана Ахтемова - фігуранта «справи» про підрив газопроводу у Криму - у так званій карантинній камері СІЗО Сімферополя перевищує всі допустимі норми і є помстою за відмову від показань, отриманих під тортурами.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

«Асан Ахтемов знаходиться у карантинній камері 43 день поспіль», - повідомляє КПГ з посиланням на адвоката Айдера Азаматова.

За його словами, як правило, у такій камері арештант перебуває не більш як 14 днів, а Асан «б'є рекорд».

Як вважає адвокат, тримання його підзахисного у карантинній камері «ажніяк не пов'язане з карантином», а є доказом «тиску на нього незаконними методами, адже Асан поміняв свої свідчення у кримінальній справі, які були отримані шляхом катувань».

Крім того, Азаматов повідомив, що дружина Асана 16 жовтня передала Ахтемову в СІЗО продуктову посилку, яку він досі не отримав.

«Замість цього йому принесли два батони 2010 року випуску, покриті цвіллю. Таке вже раніше було з Асаном, коли замість переданих йому рідними життєво важливих ліків йому принесли одну пластинку якихось таблеток», - розповів адвокат.

За даними фактами захисники Ахтемова готують скарги і заяви.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня у Криму силовики провели незаконні обшуки і затримання активістів Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова, а також першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно, після закінчення якого були звільнені.

Читайте також: Двох затриманих у Сімферополі кримських татар відправили у СІЗО - адвокат

Спочатку Асана Ахтемова обвинуватили за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ за нібито причетність до пошкодження газопроводу у селі Перевальне.

Пізніше йому було перекваліфіковано обвинувачення на «диверсії, вчинені групою осіб» (ч. 2 статті 281). Крім того, проти Ахтемова було висунуто обвинувачення за ч.4 статті 222.1 КК (Незаконне придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб).

Адвокат вважає, що посилення обвинувачення є помстою Асану Ахтемову за те, що він змінив свідчення, які дав раніше під тортурами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-