МЗС вимагає негайно звільнити засудженого у Криму за «шпигунство» українця

МЗС вимагає негайно звільнити засудженого у Криму за «шпигунство» українця

Укрінформ
Міністерство закордонних справ висловлює протест у зв’язку із незаконним рішенням «Верховного суду Криму» про засудження громадянина України Костянтина Ширінга до 12 років позбавлення волі та вимагає негайно звільнити його.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві міністерства.

«Розглядаємо цю справу як політично вмотивовану. Крім того, вона є черговим прикладом зловживання Росією примусовим нав’язуванням громадянства РФ населенню тимчасово окупованого Криму. Вимагаємо від Російської Федерації скасувати рішення «суду» і негайного звільнити громадянина України Костянтина Ширінга, а також усіх незаконно утримуваних нею українських громадян», - заявили у МЗС.

У міністерстві також закликали міжнародне співтовариство засудити застосування Росією практики системних політичних репресій проти громадян України в тимчасово окупованому Криму, посилити політико-дипломатичний тиск на Росію, продовжити активно протидіяти порушенням прав людини та міжнародного гуманітарного права на півострові, у тому числі в рамках Кримської платформи.

Читайте також: ЄС – про перепис в окупованому Криму: Спроба Росії легалізувати незаконну анексію

Як повідомлялося, «Верховний суд Криму» призначив 61-річному Костянтину Ширінгу 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за звинуваченням у «шпигунстві».

Ширінг та російська військовослужбова Тетяна Кузьменко були затримані ФСБ РФ за нібито участь в «українській розвідувально-диверсійній групі». Російські силовики порушили кримінальні справи «про державну зраду і шпигунство». За версією ФСБ, Ширінг нібито отримував від Кузьменко, яка служила у військовій частині прапорщиком, відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, місця його дислокації. Ширінг, у свою чергу, за версією «слідства», цю інформацію нібито передавав у Міноборони України.

7 червня 2021 року Південний окружний військовий суд Росії призначив Кузьменко, обвинуваченій у «державній зраді», 8 років позбавлення волі з відстрочкою на 2 роки. Кримінальну справу було розглянуто в особливому порядку і закритому режимі через матеріали під грифом «цілком таємно».

За даними КПГ, особливий порядок розгляду таких «справ» застосовується, як правило, у випадках визнання провини. Держобвинувач просив дати Кузьменко 12 років позбавлення волі. В результаті суд призначив 8 років з відстрочкою на 2 роки, поки її дитина не досягне 14-річного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-