«Суд» у Криму залишив Джелялова під вартою – арешт скоротили на один день

«Суд» у Криму залишив Джелялова під вартою – арешт скоротили на один день

Укрінформ
У п'ятницю, 1 жовтня, так званий Верховний суд Криму на своєму закритому засіданні розглянув апеляційну скаргу на арешт першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова і затвердив рішення про утримання його під вартою до 3 листопада.

Про це адвокат Микола Полозов повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Суддя Гребенникова залишила рішення першої інстанції чинним, відмовившись змінити Наріману Джелялову запобіжний захід на інший, не пов'язаний з триманням під вартою, незважаючи на те, що суду були надані всі необхідні документи», - написав Полозов.

Єдине, зазначив адвокат, «суд» технічно змінив рішення першої інстанції, скоротивши термін тримання під вартою на один день і тепер він закінчується не 4, а 3 листопада.

За словами Полозова, після засідання Джелялов передав йому свої записи, за якими він готувався до засідання.

«Через закритий режим проведення засідання ми були позбавлені можливості опублікувати аудіозапис його виступу, однак смію запевнити, його виступ був дуже близький до тексту, який я публікую нижче», - підкреслив адвокат.

За його словами, у зв'язку з прийнятим раніше рішенням про проведення засідання в закритому режимі клопотання представників ЗМІ про допуск до зали суду для висвітлення процесу були відхилені.

З цієї ж причини було відхилено клопотання Джелялова про допуск на засідання його дружини Левізи як захисника нарівні з адвокатами.

Сам Полозов брав участь у засіданні разом з підзахисним з СІЗО Сімферополя по відеозв'язку, а адвокат Еміне Авамілева безпосередньо була присутня в залі.

Повідомляється, що перед будівлею суду, де проходило засідання, були виставлені кордони силовиків, які перевіряли там у людей документи.

За словами Полозова, затримана раніше силовиками біля будівлі суду активістка Лейла Яшлавська досі знаходиться у відділку поліції Київського району Сімферополя.

Читайте також: Україна у ПАРЄ закликала засудити чергову хвилю репресій у Криму

Раніше арештованому в тимчасово окупованому Криму Наріману Джелялову перекваліфікували обвинувачення з «пособництва в диверсії» на «вчинення диверсії» на газопроводі в селі Перевальному (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в Криму силовики провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов та Усеїнов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно, після закінчення якого були звільнені.

10 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву з закликом до міжнародної спільноти засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-