Росія «домалює» результати голосування в окупованому Криму до потрібних відсотків – політолог

Росія «домалює» результати голосування в окупованому Криму до потрібних відсотків – політолог

Укрінформ
У Росії відбувається процес деградації виборів, і особливо він сильний на окупованих РФ українських територіях — в Криму і окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Як передає Укрінформ, про це в коментарі телеканалу «Дом» сказав російський політолог Дмитро Орєшкін, передає Укрінформ.

Він вважає, що вибори до Держдуми РФ, які відбуваються 17-19 вересня, не будуть визнані світовою спільнотою.

«Путін вже привів країну до такого стану, коли йому залишається тільки говорити: а нам на цю світову громадську думку наплювати, це все суцільні русофоби. З моєї точки зору, він завдав серйозної шкоди Росії, зробив її імідж токсичним, ганебним, неприємним і вивів її з кола країн, з якими можна говорити на рівних. Росія мала б бути однією з провідних країн у світі — й по населенню, і за потенціалом, і за багатьма іншими показниками. Ні, не є такою», — сказав Орєшкін.

Проведення «виборів» в окупованому Криму для Кремля важливо з точки зору «цієї символічної путінської вертикалі». Політолог упевнений, що на півострові результати «голосування» «намалюють» на користь партії «Единая Россия» і її «підтримка» становитиме приблизно 70%.

«Оскільки там до демократії надзвичайно далеко, результат буде, звичайно, «намальований» за «Единую Россию». Не в такій мірі, як у Чечні, але все одно. При цьому ніхто не знає, скільки народу в Криму буде підтримувати в реальності «Единую Россию». Але Кремль це не цікавить, їм важливо, щоб надходив сигнал про те, що все під контролем. Якщо вони «намалюють» 70% «Единой России», доб'ються цих 70%, не важливо як — за допомогою фальсифікації, за допомогою переконань, за допомогою тиску на бюджетників тощо — це буде означати, що ситуація під контролем. Зверху йде сигнал, що потрібен такий-то результат, знизу віддають честь і виконують. Раз вони виконують, значить, все нормально», — продовжив політолог.

Читайте також: РНБО запровадила санкції проти 33 кандидатів у депутати Держдуми РФ

Орєшкін нагадав, що з держбюджету РФ на Крим щорічно виділяють близько 200 млрд руб., що еквівалентно 3 млрд дол. «Крим отримує приблизно 20% всіх грошей, які Кремль розподіляє по регіонах. Є 85 регіонів, і одну п'яту частину всіх регіональних дотацій отримує Крим», — уточнив він.

Проте в соціальному та економічному плані ситуація в Криму не така блискуча, бо кошти розкрадаються місцевою «елітою». У підсумку, в російському рейтингу півострів знаходиться приблизно на 10 місці з кінця за показниками валового внутрішнього продукту на душу населення. Кремль дозволяє місцевій «владі» красти в обмін на керованість і, зокрема, на надання потрібних результатів на «виборах», - додав політолог.

«Тобто гроші провалюються у бездонну діжку, значна частина їх розкрадається. Але натомість ці кримські «еліти» генерують, виробляють ці вище середнього електоральні результати на користь Путіна і на користь «Единой России», — зазначив він.

Читайте також: РФ таки відкрила виборчі дільниці у Придністров'ї попри прохання Молдови не робити цього

Великі дотації регіону і керованість місцевої «влади», на думку Орєшкіна, не дозволяють більшості кримчан противитися режиму Путіна. «З моєї точки зору, очікувати, що Крим впаде, або кримські громадяни покажуть дулю Кремлю, підстав абсолютно немає...Загалом, відбувається процес деградації виборів, і особливо сильний він у Чечні та в Криму, ну, і тим більше, в «ДНР / ЛНР», — сказав Орєшкін.

Як відомо, у Росії 17-19 вересня проходять вибори у Думу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-