Окупанти у Криму обиратимуть запобіжний захід заступнику голови Меджлісу Джелялу

Окупанти у Криму обиратимуть запобіжний захід заступнику голови Меджлісу Джелялу

Укрінформ
На території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим і в Російській Федерації сьогодні відбудуться "судові" засідання щодо кримських татар, першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу обиратимуть запобіжний захід.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі.

«Сьогодні в так званих «судах» тимчасово окупованого Криму відбудеться обрання запобіжного заходу першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу. Російські окупанти безпідставно висунули йому підозру у вчиненні злочину, який підпадає під дію частини 1 статті 281 «Диверсія», - повідомила Денісова.

УК РФ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років також іншим затриманим 3-4 вересня кримським татарам: Азізу Ахтемову, Асану Ахтемову, Ельдару Одаманову, Шевкету Усеїнову.

Читайте також: Заарештованому в Криму заступнику глави Меджлісу загрожує до 15 років тюрмиЧубаров

«У так званому «Київському районному суді м. Сімферополя» в тимчасово окупованому Криму обиратимуть запобіжний захід Ескендеру Ахтемову - батькові викраденого Азіза Ахтемова, і Арсену Ахтемову - брату викраденого Асана Ахтемова. У суботу, 5 вересня 2021 року вони прийшли на акцію підтримки до будівлі ФСБ, щоб дізнатися, де їхні викрадені родичі. За це їм інкримінують «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ). Дана стаття передбачає як штраф, так і адміністративне затримання», - зазначила уповноважена.

Крім того, у так званому «Сімферопольському районному суді» в тимчасово окупованому Криму відбудеться розгляд по суті «справи Владислава Єсипенка». Його країна-окупант звинувачує у нібито «незаконному виготовленні вибухових речовин та зберіганні зброї». Українському громадянину загрожує 18 років позбавлення волі. Саме на такому покаранні наполягає сторона обвинувачення.

Читайте також: Джелялова майже весь день утримували з мішком на голові - Чубаров

У Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір» стосовно Еміля Зіядінова, вчителя фізкультури, якого країна-окупант безпідставно ув’язнила за активну громадянську позицію щодо незаконного переслідування кримських татар. Під час засідання очікується допит таємного свідка ФСБ.

Денісова закликала міжнародну спільноту відреагувати на незаконні затримання та судилища над громадянами України в тимчасово окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків арештували п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джеляля, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеінова.

Читайте також: США закликають Росію негайно звільнити затриманих кримських татар

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками і затриманнями у тимчасово окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський розцінює чергові обшуки і затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на початок роботи Кримської платформи і вимагає звільнити затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-