Російський суд продовжив на три місяці арешт п'ятьом кримськотатарським активістам

Російський суд продовжив на три місяці арешт п'ятьом кримськотатарським активістам

Укрінформ
Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив на три місяці арешт фігурантам другої сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" - Сейтвелі Сейтабдієву, Акіму Бекірову, Рустему Сейтхалілову, Асану Янікову й Ескендеру Сулейманову.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Колегія суддів продовжила арешт усім п'ятьом фігурантам справи до 15 грудня", - йдеться у повідомленні.

Прокурор мотивував продовження арешту тим, що підсудні можуть "чинити тиск на свідків, спробувати втекти від суду" і вказав на тяжкість інкримінованих їм статей. На його думку, стан здоров'я підсудних дозволяє їм перебувати у СІЗО.

Адвокат Сіяр Паніч виступив із запереченнями, зазначивши, що конкретних доказів тиску на свідків або планування підсудними втечі обвинувачення не представило.

Читайте також: Ще два свідки повідомили «суддям» у Криму, що Джемілєв адмінмежу не перетинав

Захист наполягав на тому, щоб змінити запобіжний захід на домашній арешт.

За словами обвинуваченого Акіма Бекірова, домашній арешт дозволив би "просто жити в нормальних умовах, харчуватися нормальною їжею, отримувати нормальну медичну допомогу".

"Нам дають технічну воду, вона взагалі непридатна для пиття, в чайнику моментально з'являється білий наліт. У СІЗО антисанітарія, бігають великі таргани, вентиляція не працює. Ми не маємо наміру тікати, ми маємо намір боротися за свої права", - сказав Бекіров.

Асан Яніков заявив суду, що у Сервета Газієва, якого судять в інший "п'ятірці", паралізовано половину тіла.

"Який, на вашу думку, має бути стан у людини, щоб її не можна було утримувати в СІЗО? Напевно, труп, який можна утримувати тільки в морзі. Ви показуєте обличчя цієї держави, коли на ваші вердикти дивляться - бачать державу. Весь світ говорить про те, що Крим - це окупована територія. Сьогодні в Криму бояться щось сказати, бояться висловити свою думку і ви - співучасники цієї несправедливості", - звернувся до суддів Яніков.

Рустем Сейтхалілов заявив, що в СІЗО йому не надавали медичної допомоги під час хвороби на коронавірус.

Читайте також: Біля суду в Ростові 150 активістів провели акцію на підтримку засуджених кримських татар

"У мене температура, піт градом, а мені кажуть, що у мене "36,1". Просто посміхаються в обличчя і говорять "ти здоровий", - повідомив Сейтхалілов.

Нагадаємо, 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджіт Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов - обвинувачуються у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною , але діючої без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання "Кримська солідарність". Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("Організація діяльності терористичної організації", до довічного позбавлення волі). Решта за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("Участь у діяльності терористичної організації", до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також пред'явлено обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ ("Приготування до насильницького захоплення влади", до 10 років позбавлення волі).

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-