У забігу пам'яті Героїв України взяла участь сім'я кримських татар

У забігу пам'яті Героїв України взяла участь сім'я кримських татар

Укрінформ
До забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» в Києві вперше долучився переселенець із Криму, офіцер ЗСУ, учасник бойових дій на сході країни Вельдар Шукурджиєв.

Разом із ним у 2-кілометровому забігу брали участь дружина Ельзара і доньки - 10-річна Февзіє і 14-річна Еміне, розповів Шукурджиєв кореспондентові Укрінформу.

«Я, моя дружина і дві дочки бігли сьогодні за тих, хто загинув від рук російських терористів. Це вперше, коли в українському марафоні біжать за героїв - кримських татар», - сказав Шукурджиєв.

Він додав, що свій забіг його сім'я присвятила чотирьом героїчним особистостям: Руслану Муждабаєву і Ленуру Ібадуллаєву, загиблим унаслідок бойових дій на сході України, а також  Герою України Решату Аметову і ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Читайте також: У Чернігові до забігу пам'яті загиблих воїнів уперше долучилися діти

Шукурджиєв нагадав, що Руслан Муждабаєв загинув 25 грудня 2016 року в зоні проведення антитерористичної операції в селі Тарамчук Мар'їнського району Донецької області. Ленур Ібадуллаєв загинув 28 січня 2018 року від вогнепального поранення під час ворожого обстрілу під Авдіївкою.

Решат Аметов став першою жертвою окупації Криму. 3 березня 2014 року його викрали невідомі в камуфляжній формі, коли він стояв в одиночному пікеті проти окупації Криму на центральній площі Сімферополя. 15 березня тіло активіста з колото-різаними ранами і наручниками на руках було знайдено в селі Земляничне Білогірського району. В травні 2017 року йому було надано звання Герой України.

Читайте також: У Житомирі до забігу за Героїв долучилися 34 родини загиблих військових

«І четвертий герой, за якого ми бігли, - 83-річна Веджіє Кашка, символ опору окупантам для кримських татар. Вона померла 23 листопада 2017 року, в день, коли російські силовики за сфабрикованою справою намагалися затримати її разом з іншими кримськими татарами. Жінка загинула в машині швидкої допомоги внаслідок заподіяних їй моральних і фізичних травм», - розповів активіст.

За словами Шукурджиєва, наступного року він обов'язково повторить забіг, але підніме планку до 5-кілометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-