Москва використовує Крим як базу для забезпечення військової присутності у Сирії – ГУР

Москва використовує Крим як базу для забезпечення військової присутності у Сирії – ГУР

Укрінформ
За весну-літо цього року Росія збільшила свій військовий контингент в окупованому Криму, заявляє начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє ГУР Міноборони.

У коментарі Українському центру безпеки та співпраці з приводу мілітаризації Криму Росією Буданов сказав: “Восьмий рік Україна стримує російську агресію. Ми фіксуємо стягування російських військ та зброї до наших кордонів та на окуповані нею території сходу та Крим".

Як наголосив начальник Головного управління розвідки, "з перших днів окупації Кремль перетворює Кримський півострів на мілітарну базу для контролю над Чорним та Азовським морем, провокацій та погроз країнам всього Причорномор’я, зокрема Україні та нашим натівським союзникам. Ми спостерігаємо, як загроза не лише Україні, а усій Європі, зростає з кожним днем".

Читайте також: НАТО закликає РФ забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі

"В українській мові є фраза “непокаране зло зростає”. Саме так майже 100 років тому сталось з нацистською Німеччиною, а сьогодні ми спостерігаємо той самий сценарій з Російською Федерацією. Проте загарбництво та шантаж на світовому рівні не мають характеризувати наш час. Тому Україна запустила Кримську платформу як перший крок міжнародного дипломатичного тиску. За ним будуть інші. Ми готові до боротьби аж до повної деокупації Кримського півострову. Крим буде звільнено, а злочинців – покарано. Ми зробимо для цього все можливе та неможливе”, – заявив Буданов.

Читайте також: Міжнародна спільнота має продовжити санкційний тиск на Росію - МЗС Литви

За його словами, з початку окупації півострова "Росія практично щороку збільшує свій військовий контингент у Криму, перетворивши колись курортне та квітуче місце у мілітаристичну фортецю. Зрозуміло, що саме це і була основна мета окупації Криму, адже півострів має дуже вигідне геополітичне розміщення, що дозволяє Росії мати суттєві переваги та можливість впливу на країни причорноморського регіону та “качати права” у самому Чорному й Азовському морі. Окрім того, Москва використовує півострів і як базу для забезпечення російської військової присутності в Сирії".

Справжні причини окупації розуміють вже й самі жителі півострова, які "діляться своїми думками у соцмережах та ностальгують про український Крим", зауважили у ГУР.

Як повідомляв Укрінформ, 23 серпня у Києві відбувся установчий саміт Кримської платформи - нового консультативного та координаційного формату, ініційованого Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію Криму, посилення міжнародного тиску на Росію та досягнення головної мети – деокупації Криму й повернення його Україні.

Читайте також: Кулеба - про декларацію Кримської платформи: Це найсильніший документ із 2014 року

Учасники платформи у спільній декларації за результатами саміту підтвердили підтримку територіальної цілісності України, засудили тимчасову окупацію Криму, мілітаризацію півострова, порушення прав людини та свободи судноплавства в регіоні і закликали Росію до конструктивної участі в діяльності платформи.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-