НАТО закликає РФ забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі

НАТО закликає РФ забезпечити свободу судноплавства в Азовському морі

Укрінформ
Північноатлантичний Альянс вважає дії РФ щодо блокування руху через Керченську протоку та заборону судноплавства в Азовському морі частиною загального курсу цієї країни на дестабілізацію обстановки в регіоні та закликає Росію негайно припинити провокації.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника НАТО Оани Лунгеску, що оприлюднена на її сторінці в мережі Twitter.

«Плани Росії обмежити доступ до частини Чорного моря та Керченської протоки буде невиправданим кроком, частиною ширшої тенденції дестабілізаційної поведінки. Ми закликаємо Росію дозволити свободу судноплавства. Союзники по НАТО не визнають і не визнаватимуть незаконну анексію українського Криму», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рішення РФ перекрити Керченську протоку не несе загроз для кораблів ЗСУ - Наєв

Лунгеску у цьому ж повідомленні навела текст заяви Альянсу з приводу дій Росії в Чорному та Азовському морях.

«Ми занепокоєні повідомленнями про те, що Росія планує обмежити доступ до частини Чорного моря та Керченської протоки. Це буде невиправданий вчинок, частина ширшої тенденції дестабілізаційної поведінки Росії. Ми закликаємо Росію забезпечити вільний доступ до українських портів у Азовському морі та дозволити свободу судноплавства», - йдеться у документі.

У заяві зазначається, що з часу незаконної окупації Криму Росія суттєво збільшила власну військову присутність на півострові та навколо нього. Дії Росії щодо мілітаризації Криму, Чорного та Азовського морів спричиняють подальшу загрозу для незалежності України, підривають стабільність в ширшому регіоні.

Читайте також: Російські катери влаштували провокацію в Азовському морі

«Ми закликаємо Росію до негайної деескалації, зупинити курс на провокації та поважати власні міжнародні зобов’язання. Союзники по НАТО не визнають і не визнаватимуть незаконну та протиправну окупацію Криму Росією. Ми повністю підтримуємо суверенітет та територіальну цілісність України з межами її міжнародно визнаних кордонів», - наголошується в заяві Північноатлантичного Альянсу.

Як вже повідомлялося, 15 квітня МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку з обмеженням Російською Федерацією свободи судноплавства в Чорному морі. Росія оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до конвенції, Росія не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі.

Читайте також: Україна висловила протест через намір РФ обмежити судноплавство в Чорному морі

За висновком МЗС України, такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-