Репресії та дискримінація: як живуть українці в окупованому Криму

Репресії та дискримінація: як живуть українці в окупованому Криму

Дослідження
Укрінформ
Громада етнічних українців у Криму в умовах окупації зазнає дискримінації на всіх напрямах культурного й суспільного життя.

Такий висновок містить дослідження кандидата історичних наук, члена Крайової Ради Українців Криму Андрія Іванця, представленого ним в Укрінформі.

Згідно з дослідженням, в умовах тимчасової окупації АР Крим і Севастополя Росією етнічні українці перетворилися на дискриміновану етнічну спільноту регіону.

Складові дискримінаційної політики Росії щодо українців Криму: переслідування, репресії або “витискання” лідерів та активістів громади українців Криму, антиукраїнський інформативно-пропагандистський тиск на кримське населення і створення українофобського морально-психологічного клімату на тимчасово окупованій території загалом, незаконна штучна ізоляція Криму від інформаційно-гуманітарного простору України, заборона діяльності українських політичних і більшості громадських структур, обмеження права на свободу зібрань, де-факто обмеження права на використання української національної символіки, ліквідація інституцій української, україномовної освіти й культури.

Читайте також: Німеччина закликає Росію звільнити політв'язнів у Криму

У дослідженні йдеться, що до нападу Росії в 2014 р. українці складали орієнтовно чверть населення АР Крим і робили вагомий внесок у економіку, культурне та суспільне життя Кримського півострова. Після окупації півдня України ситуація кардинально змінилася - Росія знищила там політичні та більшість громадських організацій українців, цілком ліквідувала систему української та україномовної освіти, переслідує лідерів та активістів української громади, здійснює масовий інформаційно-психологічний тиск на етнічних українців, переслідує конфесії, де вони становлять більшість вірян, витискає з окупованої території громадян України та заселяє її громадянами Росії.

Дослідження проведено з метою аналізу стану громади етнічних українців Криму у 2014-2020 рр., яка в умовах тимчасової окупації АР Крим і Севастополя Росією перетворилася на одну з двох найдискримінованіших етнічних спільнот регіону.

Презентація відбулася в рамках заходів Робочої групи з гуманітарної політики Експертної мережі "Кримська платформа".

Учасники заходу мали змогу отримати примірник доповіді, видрукований видавничим домом "Українська культура" за підтримки народного депутата України Богдана Яременка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-