Причетні до порушень прав людини у Криму відповідатимуть за свої дії - МінТОТ

Причетні до порушень прав людини у Криму відповідатимуть за свої дії - МінТОТ

Укрінформ
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій засуджує незаконні затримання у Криму, які сталися 17 серпня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінреінтеграції.

«Мінреінтеграції засуджує чергові випадки незаконних затримань у тимчасово окупованому Криму», - йдеться у повідомленні.

Ідеться про затримання 17 серпня кримських татар - громадських активістів, учасників правозахисного руху родин політв’язнів «Кримська солідарність»: Рустема Мурасова, Рустема Таїрова, Джеббара Бекірова, Заура Абдуллаєва та Раїфа Февзієва.

«Ці люди відомі своєю стійкою громадянською позицією, вони систематично відвідували політично мотивовані судові засідання окупаційної влади задля підтримки сімей політв'язнів. Російські окупанти продовжують політику репресій щодо кримських татар. Беззаперечним і очевидним є факт порушення норм міжнародного та міжнародного гуманітарного права. І не менш очевидним є те, що дії РФ вчергове направлені на переслідування представників корінного народу», - наголосив радник віцепрем‘єра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олександр Смирнов.

Читайте також: Окупаційний «суд» арештував ще двох кримських татар

У Мінреінтеграції наголошують, що обшуки та затримання проводились без дотримання процесуальних гарантій. Під час обшуку в помешканні Февзієва співробітники окупаційних «силових структур» підкинули літературу, яка тут же була «вилучена» як заборонена, також до Февзієва не допустили адвоката. В інших випадках адвокати не змогли бути присутніми на місці проведення «слідчих дій» через поспішність, з якою ті здійснювалися.

Згідно з повідомленням, за результатами «судових розглядів» Джеббару Бекірову та Раїфу Февзієву інкримінують «організацію діяльності осередку Хізб ут-Тахрір», Рустему Таїрову – «участь в діяльності осередку Хізб ут-Тахрір». Усіх затриманих узяли під варту.

«За аналогічними звинуваченнями 16 серпня 2021 року Південним окружним військовим судом у Ростові-на-Дону було винесено неправосудні вироки ще щодо чотирьох громадян України - Ленура Халілова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ельдара Кантемірова. Російська Федерація продовжує чинити тиск на кримськотатарську спільноту, намагаючись підірвати солідарність спротиву незаконному політично мотивованому переслідуванню», - додав Смирнов.

Читайте також: Зеленський закликає світ відреагувати на обшуки і затримання в окупованому Криму

Він наголосив, що така репресивна політика країни-окупанта не має виправдання, а особи, причетні до порушень прав людини на тимчасово окупованій території, понесуть відповідальність за свої дії.

Як повідомлялося, уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що обшуки у Криму у квартирах громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, і закликала міжнародну спільноту зреагувати на неправомірні дії окупаційної влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-