Проєкт «Шлях/Yol» допоможе переосмислити місце Криму в історії України – УКФ

Проєкт «Шлях/Yol» допоможе переосмислити місце Криму в історії України – УКФ

Укрінформ
Реалізація проєкту "Шлях/Yol" приведе до переосмислення місця і ролі Криму та кримських татар в історії України.

Про це сказав виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський в Укрінформі на презентації проєкту "Шлях/Yol".

"Якщо вважати, що Український культурний фонд - це державний інвестор, який, підкреслю, не роздає, а інвестує кошти в тривалі знакові проєкти, розраховані на те, що вони принесуть змістовний, ідеологічний, смисловий прибуток державі Україна і українському народу, то поява проєкту "Шлях" не могла не отримати підтримку з боку Українського культурного фонду", - підкреслив Берковський.

На його думку, проєкт "Шлях" - це продовження багаторічної дискусії щодо того, чи існує в просторі України історія Криму. "До сьогоднішнього дня можна говорити про те, що історії Криму в загальному українському історичному дискурсі не було... Якось так вийшло, що у нас є Крим, але історії Криму і історії кримських татар не існувало", - сказав Берковський.

Як вважає експерт, Крим в Україні не був широко представлений ні на рівні історичних досліджень, ні на рівні музейних збірок, компактних класичних збірок, ні на рівні великих етнографічних досліджень.

Читайте також: Проєкт «Шлях/Yol» розповість українцям про історію та культуру кримських татар

Проте, вважає він, історія засвідчує, що кримські татари впродовж століть жили на території України, "жили поруч з нами і вони такі ж самі, як і ми, українці, просто кримськотатарської національності".

Проєкт "Шлях/Yol", в межах якого українцям розкажуть про історію і культуру кримськотатарського народу та історичні зв'язки материкової України і Кримського півострова, реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту і державного підприємства "Кримський дім".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-