На окупованому півострові після обшуків затримали п'ятеро кримських татар

На окупованому півострові після обшуків затримали п'ятеро кримських татар

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму після обшуків у будинках кримських татар силовики затримали п'ять осіб.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність".

"Сьогодні з 4 години ранку в Криму проходили нові масові обшуки в будинках кримських татар-мусульман у Сімферопольському, Бахчисарайському районах Криму і в Балаклавському, Нахімовському районах Севастополя... За підсумками слідчих заходів затримано п'ятьох осіб", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в Нахімовському районі Севастополя співробітники ФСБ відвезли активістів Рустема Мурасова і Рустема Таїрова, у Балаклавському районі Севастополя - Джеббара Бекірова, у Бахчисарайському районі - Заура Абдуллаєва, у Сімферопольському районі Криму - імама Раїфа Февзієва.

За даними КС, чотирьох доставили в "Управління Федеральної служби безпеки по республіці Крим і місту Севастополю", Февзієва - в "Управління Федеральної служби безпеки по республіці Крим і місту Сімферополю".

Читайте також: Прокуратура АРК нагадала про справи за переслідування кримських татар

Раїф Февзієв - місцевий імам (релігійний діяч), який закінчив медресе, кримськотатарський активіст, багатодітний батько. Рустем Мурасов, Рустем Таїров, Джаббар Бекіров і Заур Абдуллаєв систематично відвідували політично мотивовані судові засідання, підтримували сім'ї політв'язнів, організатори іфтарів і масових заходів у своїх селищах.

"Це люди, які з першого дня, як почалися обшуки, відвідували постійно суди, робили передачі. 2 лютого 2018 року вже було затримання Рустема Таїрова і Рустема Мурасова. Їх хотіли відвезти в ФСБ. Цивільні захисники поїхали і відвоювали їх тоді", - розповів активіст Ділявер Меметов.

На обшук до Февзієва не пустили адвоката Едема Семедляєва. До інших захисники доїхати не встигли, співробітники ФСБ завершили слідчі дії за короткий проміжок часу.

Читайте також: Україна висловила протест через вирок російського суду чотирьом кримським татарам

Слідчі дії в будинках Бекірова, Абдуллаєва і Таїрова проводилися за постановою так званого Ленінського районного суду Севастополя.

У постанові на обшук у Мурасова, копію якого має в своєму розпорядженні "Кримська солідарність", сказано: "У ході провадження попереднього розслідування, а також проведеними оперативно-розшуковими заходами отримані дані, що дають підставу органам попереднього розслідування вважати, що в житлових і підсобних приміщеннях домоволодіння за місцем реєстрації та проживання Мурасова Рустема можливо зберігаються електронні носії інформації, у т.ч. ПЕОМ, електронні книги, мобільні телефони, USB-накопичувачі, на яких міститься інформація про діяльність терористичної організації "Партія ісламського визволення" ("Хізб ут-Тахрір аль-Іслямі"); екстремістська література зазначеної організації, а також інші предмети і документи, які мають доказове значення у кримінальній справі".

Дружина Заура Абдуллаєва розповіла, що силовики прийшли близько 4 години ранку. Під час обшуку у її чоловіка вилучили телефон.

Читайте також: Біля суду в Ростові 150 активістів провели акцію на підтримку засуджених кримських татар

Мати Рустема Мурасова Гульнар повідомила активістам, що в ході обшуку у сім'ї вилучили 150 000 рублів, 500 доларів і 100 євро. Частина з цих коштів належить знайомим сім'ї, частина була виділена в допомогу Рустему Мурасову після нещодавнього затоплення водою його житла в селищі Куйбишеве в Бахчисарайському районі Криму. Позначку про вилучення коштів слідчий вніс до протоколу, але Мурасов, за словами матері, підписувати його без адвоката відмовився.

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що в тимчасово окупованому Криму о 4 годині ранку в 5 будинках кримських татар відбуваються обшуки. Вона заявила, що обшуки в квартирах громадян України є грубим порушенням міжнародних норм, і закликала міжнародну спільноту відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-