Російський суд продовжив арешт кримчанину Муратову на три місяці - омбудсмен

Російський суд продовжив арешт кримчанину Муратову на три місяці - омбудсмен

Укрінформ
Суд у Ростові-на-Дону продовжив термін тримання під вартою незаконно ув’язненому кримському татарину Зекір’ї Муратову.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Засуджую рішення Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, який продовжив незаконно ув’язненому 64-річному кримському татарину Муратову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на три місяці - до 17 листопада”, - заявила омбудсмен.

За її словами, Муратов має інвалідність 3-ї групи, тяжкі захворювання опорно-рухового апарату, страждає на гіпертонію і стенокардію, але для суду це не стало вагомим аргументом для зміни запобіжного заходу на домашній арешт. Крім того, суд не взяв до уваги заяву адвокатів щодо проведення медичного огляду Муратову для підтвердження наявних хвороб, які унеможливлюють його утримання в СІЗО.

Денісова наголосила, що з 26 липня Муратов, з коронавірусом і двосторонньою пневмонією, перебуває у відомчому лікувальному закладі закритого типу в Ростові-на-Дону, де йому не надається кваліфікована медична допомога, що ставить його життя під загрозу.

Читайте також: Кулеба задоволений нервовою реакцію Лаврова на Кримську платформу

“Такі дії є прямим порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радами ООН”, - заявила омбудсмен.

Вона звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити невідкладних заходів для відновлення порушених прав Муратова, забезпечити проведення кваліфікованого медобстеження та надання відповідного комплексу лікування.

Український омбудсмен також просить міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав та вжити необхідних заходів, аби негайно припинити тортури щодо Муратова.

Як повідомляв Укрінформ, 11 серпня у РФ лікарі відомчої туберкульозної лікарні Федеральної служби виконання покарань назвали задовільним стан обвинуваченого у «справі Хізб ут-Тахрір» Зекір'ї Муратова, госпіталізованого з пневмонією, попри те, що він періодично перебуває під кисневою маскою.

Зекір'я Муратов - інвалід 3-ї групи, має ряд захворювань опорно-рухового апарату, а також хронічні захворювання у вигляді гіпертонії і стенокардії. 7 липня 2020 року під час масових обшуків в Криму його було затримано за обвинуваченням у скоєнні злочину за статтею 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації). Київський районний «суд» міста Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Муратов був етапований у Ростов-на-Дону, де перебуває в СІЗО-1. 23 березня 2021 року він пережив гіпертонічний криз.

26 липня його госпіталізували з пневмонією і високою температурою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-