Успіх Кримської платформи залежить у першу чергу від самих українців - британський аналітик

Успіх Кримської платформи залежить у першу чергу від самих українців - британський аналітик

Укрінформ
Успіх Кримської платформи залежить в першу чергу від самих українців і від того, наскільки Україна зможе об'єднати інші країни.

Таку думку у коментарі Укрінформу висловив директор Дослідницької ради Ради геостратегії Джеймс Роджерс.

"Саме від України залежить, як вона скористається Платформою для проштовхування свого порядку денного, своїх інтересів. Вважаю, існує багато країн і багато людей у країнах Європи і інших, які бажають долучитися. Але саме українці потрібні для просування цього питання, не іноземці. Тому, думаю, українцям потрібно продовжувати просувати далі питання Криму", - зазначив він.

Роджерс зауважив, що такі країни як Франція, Іспанія, Італія, Німеччина, які не надали дипломатичну, військову і логістичну підтримку на такому ж рівні, як країни Балтії чи Британія, варто також об'єднувати і з їхньою підтримкою просувати питання деокупації.

"Якщо Платформа зможе об'єднати їх, то, вважаю, ми зможемо втримати цю проблему в порядку денному і нагадувати Росії, що окупація в Криму неприйнятна", - акцентував експерт.

Читайте також: Австрія підтримує Кримську платформу і направить на її саміт главу МЗС

Крім того аналітик наголосив, що Україна перебуває у фокусі Росії, яка розглядає її "як вихід в Європу". На його думку, Росія і надалі намагатиметься використовувати слабкості інших і поширювати свою владу, якщо не в Україні, то в інших держав.

"Україні за допомогою цієї Платформи варто робити більше для посилення своєї ролі, не лише через призму Криму, але й загалом, щоб привернути світову увагу до себе і нагадати усім, наскільки вона важлива", - переконаний Роджерс.

Як повідомлялося, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Передбачається, що Платформа діятиме на кількох рівнях: глав держав та урядів, міністрів закордонних справ, у вимірі міжпарламентського співробітництва, у форматі експертної мережі.

Офіційно діяльність Кримської платформи буде започаткована на установчому саміті 23 серпня 2021 року в Києві. Міністерство закордонних справ України розраховує, що у саміті візьмуть участь близько 40 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-