У Мінреінтеграції прокоментували реакцію РФ на закон про корінні народи

У Мінреінтеграції прокоментували реакцію РФ на закон про корінні народи

Укрінформ
Критика Росією закону про корінні народи є втручанням у внутрішні справи України - вважає заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Снавер Сейтхалілєв.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ. 

Він наголосив, що поняття "корінні народи" було зафіксоване в Конституції 25 років тому. Проте ухвалення відповідного закону, який визначає поняття і правовий статус корінних народів України, затрималося у часі.

"Але Україна заповнила той пробіл, який існував у законодавчому полі вже 25 років. Було дане чітке трактування, хто є корінними народами, які у них є права в межах незалежної України та гарантії з боку держави щодо розвитку та підтримки їхньої культури. Це послідовна позиція держави України, і зрозуміло, що ми розцінюємо спробу таких недружніх емоцій з боку сусідньої держави як втручання у внутрішні справи України", — зазначив заступник міністра.

За словами урядовця, така реакція з боку РФ не може мати жодних наслідків, адже висловлені Росією тези не мають підстав. В ухваленому Верховною Радою законі закріплено, що корінними народами є ті народи, у яких немає своєї держави або державності за межами України.

"Це народи, які сформувалися на території Кримського півострова — кримські татари, караїми та кримчаки. Заяви про те, що туди не були включені інші національності, не відповідають дійсності, тому що в етносів, у націй вже є свої держави, державні утворення", — наголосив Сейтхалілєв.

Читайте також: Чубаров назвав претензії до закону про корінні народи «імпульсом із Москви»

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила законопроєкт про корінні народи України №5506 1 липня.  

8 липня Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав Закон “Про корінні народи України” і направив його на підпис Президентові.

Метою документа є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, які встановлені нормами міжнародного права, передбачені в Конституції та законах України.

Згідно із положеннями законодавчого акта, корінні народи України та їх представники мають право, колективно та індивідуально, на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами, визначеними у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Загальній декларації прав людини, Декларації ООН про права корінних народів та в міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою, а також передбаченими у Конституції та законах України.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що ухвалення Радою закону про корінні народи зміцнило надії та підняло дух усіх, хто чекає повернення Криму під контроль України.

Фото: Фото: Facebook/ Мінреінтеграції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-