Джапарова: Окупація Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу

Джапарова: Окупація Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу

Укрінформ
Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова заявляє, що окупація Росією українського Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це Джапарова сказала під час діалогу зі спеціальним доповідачем та Експертним механізмом з прав корінних народів на Постійному форумі ООН, повідомляє МЗС.

«Репресивні кампанії проти кримських татар, їх витіснення з півострова, позбавлення громадян України права володіти землею, політика російської окупаційної адміністрації зі зміни демографічного складу Криму є загрозою для збереження ідентичності кримськотатарського народу», - зазначила заступниця міністра.

Читайте також: В окупованому Криму триває цинічний наступ на права людини - Джапарова

Джапарова поінформувала про грубі та систематичні порушення прав корінних народів на території тимчасового окупованого Криму.

У своєму виступі вона також привернула увагу до невиконання Росією як державою-окупантом наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року зняти заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Перша заступниця міністра закликала міжнародну спільноту, в тому числі Експертний механізм та спецдоповідача, належно відреагувати на порушення Росією прав корінних народів в окупованому Криму, включно через долучення до діяльності Кримської платформи, інаугурація якої запланована 23 серпня.

Читайте також: Джапарова сподівається, що Управління ООН з прав людини долучиться до Кримської платформи

Вона також запросила учасників діалогу взяти участь у тематичному заході щодо ситуації із захистом кримськотатарського народу в окупованому Криму, який пройде 26 квітня на полях Постійного форуму.

Джапарова підтвердила запрошення спецдоповідачу здійснити візит до України та відкритість української сторони до співпраці з Експертним механізмом з метою подальшого захисту прав корінних народів.

Читайте також: Кримська платформа: Джапарова запросила на саміт держави-члени ЮНЕСКО

Як повідомляв Укрінформ, експертний механізм з прав корінних народів - це допоміжний орган, який надає Раді з прав людини (РПЛ) експертні знання та консультації з прав корінних народів, викладених в Декларації ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-