Свідчення співробітника ФСБ у кримських «справах» не мають підтверджених джерел – адвокат

Свідчення співробітника ФСБ у кримських «справах» не мають підтверджених джерел – адвокат

Укрінформ
У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону в рамках сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» було допитано як свідка обвинувачення співробітника ФСБ Миколу Артикбаєва, свідчення якого не мали жодного підтвердженого джерела.

Про це у відео, опублікованому у Фейсбуці Кримської солідарності, розповів адвокат Назім Шейхмамбетов, передає Укрінформ.

«Цей оперативний співробітник ФСБ брав участь не вперше в аналогічних справах. Він "запобіг" вже трьом конституційним переворотам і тричі "не допустив насильницького захоплення влади", по суті, сидячи у своєму кабінеті», - розповів Шейхмамбетов.

За його словами, Артикбаєв - оперативний співробітник ФСБ, раніше проходив службу в СБУ, - у ході допиту на переважну більшість питань відповідав, що та чи інша інформація йому відома зі слів так званих прихованих свідків або в результаті здійснення ним оперативно-розшукової діяльності. Тобто, всупереч вимогам закону, джерело інформації свідка зазначене не було.

Як зазначив Шейхмамбетов, захист критично ставиться до показань таких свідків, а також до оперативної інформації в матеріалах «справи», яка має «досить широке тлумачення формулювань і не дозволяє встановити дійсні джерела поінформованості, як того вимагає закон».

Адвокат назвав абсурдним той факт, що подібні докази таких свідків, як Артикбаєв, стають підставами для визнання людей терористами і позбавлення їх волі на тривалі терміни.

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року у Криму у селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, пройшли масові обшуки, проведені співробітниками ФСБ, ОМОНу, Росгвардіі, поліції, ДПС.

Читайте також: Справи кримських татар: ФСБшник не мав кваліфікації для запису стенограм — експерт

Після обшуків було заарештовано 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслана Сулейманова, Аліма Карімова, Рустема Шейхалієва, Меджіта Абдурахманова, Яшара Муедінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Ризу Ізетова, Іззета Абдуллаєва, Асана Яникова, Шабана Умерова, Тофіка Абдулгазієва, Сейтвелі Сейтабдієва, Рустема Сейтхалілова , Акіма Бекірова, Фархода Базарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртазу, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Ескендера Сулейманова, Енвера Аметова, Владлена Абдулкадирова і Раїм Айвазова. Їх обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір, визнаної у Росії терористичною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-