Призов в окупованому Криму порушує міжнародне гуманітарне право - МЗС

Призов в окупованому Криму порушує міжнародне гуманітарне право - МЗС

Заява
Укрінформ
МЗС висловлює рішучий протест проти призову Російською Федерацією на військову службу громадян України, які проживають у Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, оприлюдненій МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест проти вчинення Російською Федерацією воєнного злочину - призову громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, на службу в Збройних Силах РФ", - ідеться у заяві.

МЗС наголошує, що системно порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, зокрема положення Четвертої Женевської конвенції 1949 року, російська окупаційна адміністрація здійснює призов і на тимчасово окупованій території України.

Починаючи з 2015 року, російська окупаційна адміністрація вже провела на півострові 12 призовних кампаній, незаконно призвавши близько 28 тисяч осіб. 1 квітня 2021 року розпочалася чергова призовна кампанія.

Читайте також: В окупованому Криму відкрили понад 200 кримінальних справ за відмову служити в армії РФ

Незгодних із примусовим призовом кримчан окупаційна адміністрація піддає кримінальному переслідуванню, що також є порушенням Четвертої Женевської конвенції.

Так само всупереч нормам міжнародного гуманітарного права здійснюється пропаганда служби в армії держави-агресора, зокрема і серед дітей.

"Закликаємо міжнародну спільноту дати належну оцінку таким діям РФ на тимчасово окупованій території, продовжити та посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою повернення РФ до дотримання норм та принципів міжнародного права", - заявили в МЗС. У міністерстві додали, що Україна продовжує документувати порушення Російською Федерацією норм міжнародного права та вживає заходи для притягнення її до міжнародно-правової відповідальності.

Читайте також: ЄС засудив початок «‎призову»‎ в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що нинішня ескалація з боку Росії на окупованих нею українських територіях є наймасштабнішою за останні роки. Він наголосив, що Москва має припинити військове нагнітання і підтвердити свою відданість режиму припинення вогню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-