Урядовий комітет підтримав концепцію розвитку кримськотатарської мови

Урядовий комітет підтримав концепцію розвитку кримськотатарської мови

Укрінформ
На засіданні Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики під головуванням віце-прем’єр-міністра Олексія Резнікова було підтримано проєкт Концепції розвитку кримськотатарської мови.

Проєкт було розроблено Мінреінтеграції у співпраці з зацікавленими органами влади, Меджлісом кримськотатарського народу, профільними науковими та освітніми установами, неурядовими організаціями та експертами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

«Концепція визначає базові підходи та основні напрями розроблення Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022 – 2032 роки, яка має бути представлена на розгляд Кабінету Міністрів України до 2 серпня 2021 року», - йдеться в повідомленні.

Як зазначив перший заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Ростислав Замлинський, наступний крок - винесення проєкту Концепції на розгляд уряду, а після її погодження розпочнеться роботу над Стратегією розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки та планом заходів з її реалізації.

Читайте також: Як відродити кримськотатарську мову

Він наголосив, що комплекс заходів у рамках Концепції буде спрямований на законодавче, інституційне, організаційне, фінансове, інформаційне та інше забезпечення функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України, на розширення сфер її застосування, заохочення до її вивчення громадян України.

Як зазначається, перспективним вбачається позиціювання кримськотатарської мови в Україні як базової тюркської мови, володіння якою відкриває доступ до культурних надбань і практичних можливостей співпраці з усім спектром тюркомовних країн. Відповідно до указу Президента, у Концепції також відображено тезу про підтримку розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

У Концепції зазначається, що згідно з класифікацією ЮНЕСКО (UNESCO Atlas of the World's Languages in Danger, 2010), кримськотатарська мова належить до мов, що знаходяться під серйозною загрозою (severely endangered languages). Втім, згідно з оцінками фахівців Інституту сходознавства НАН України ім. А.Ю. Кримського, через негативні тенденції останніх років реальний ступінь загрози мові є критичним (critically endangered languages).

У пресслужбі нагадали, що резолюцією ГА ООН №74/396 від 02.12.2019 р. період з 2022 року по 2032 рік визначений як Міжнародне десятиліття мов корінних народів з метою привернення уваги до проблеми втрати таких мов. Тому урядом України, зокрема і Мінреінтеграції, наприкінці 2020 року було розпочато роботу над Стратегією розвитку та популяризації кримськотатарської мови. Зокрема вже у січні було оприлюднено Концепцію майбутньої Стратегії.

Читайте також: Кримськотатарську мову просять включити у сервіс Google Translate

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2020 року Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України звернулося до корпорації Google LLC з проханням включити кримськотатарську мову у сервіс Google Translate.

19 березня ц.р. у Мінреінтеграції обговорили початок роботи над наповненням та перекладом текстів онлайн-енциклопедії «Вікіпедія» кримськотатарською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-