Намагання Росії узаконити окупацію Криму не будуть визнані світом

Намагання Росії узаконити окупацію Криму не будуть визнані світом

Заява
Укрінформ
Постійні представництва кількох десятків держав виступили зі спільною заявою з нагоди сьомої річниці ухвалення ГА ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України».

Як передає Укрінформ, текст спільної заяви оприлюднено на сайті МЗС.

«Сім років тому, 27 березня 2014 року, Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів держав-членів ООН схвалила резолюцію 68/262 «Територіальна цілісність України». Цією резолюцією міжнародна спільнота підтвердила, чітко та на повний голос, свою повну відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», - зазначається в документі.

Його автори констатують: попри чіткі вимоги Генеральної Асамблеї, Російська Федерація не зупинила тимчасову окупацію Криму. Навпаки, вона продовжує зухвалі порушення та зловживання в галузі прав людини, а також нарощування військового потенціалу на півострові.

Читайте також: Кримська платформа має консолідувати світ - Стратегія деокупації

«Ці дії Російської Федерації, які підривають суверенітет і територіальну цілісність України, зловживання і порушення нею прав людини осіб, що належать до етнічних та релігійних меншин на півострові та всіх інших, хто виступає проти російської окупації, спонукали Генеральну Асамблею схвалити резолюції 71/205, 72/190, 73/263, 74/168, 75/192 «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна» та 73/194, 74/17, 75/29 «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». У цих резолюціях Генеральна Асамблея засудила тимчасову окупацію Криму та закликала Російську Федерацію як державу-окупанта виконувати всі свої зобов'язання відповідно до чинного міжнародного права», - вказується в заяві.

Як зазначається, дії Росії викликали занепокоєння у всьому світі, вони суперечать міжнародному праву, включно зі Статутом ООН, а також йдуть урозріз із Гельсінським заключним актом, міжнародним гуманітарним правом і правами людини: «Намагання Росії узаконити спробу анексії Криму не визнані й не будуть визнані».

Читайте також: Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію про права людини в окупованому Криму

«Ми також рішуче засуджуємо продовження Росією дестабілізації ситуації в Україні, особливо дії Росії в окремих районах Донецької та Луганської областей, що свідчать про нехтування нею її зобов'язаннями, взятими згідно з Мінськими домовленостями. Ми підтверджуємо свою підтримку зусиль нормандського формату та тверду відданість мирному вирішенню конфлікту на сході України, відповідно до Мінських домовленостей та з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником», - йдеться в документі.

Підписанти закликають Російську Федерацію негайно припинити окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і повністю виконати відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Криму. «Ми вітаємо в принциповому плані ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль світової спільноти щодо Криму», - підсумовують автори заяви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-