Після деокупації Криму українцям повернуть відібрані землі – Цимбалюк

Після деокупації Криму українцям повернуть відібрані землі – Цимбалюк

Укрінформ
Після деокупації Криму права законних власників на земельні ділянки, порушені державою-окупантом, будуть повністю відновлені.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 25 березня.

"Через сім років після початку окупації Росія продовжує переслідувати та карати тих жителів Кримського півострова, які відкинули нав’язуване нею громадянство. Починаючи з 20 березня 2021 року, усім негромадянам РФ заборонено володіти земельними ділянками майже на всьому півострові, за винятком кількох районів", - зазначив у своєму виступі Цимбалюк.

Він наголосив, що Україна рішуче засуджує відповідний указ президента РФ як "незаконний акт держави-окупанта, що порушує міжнародне гуманітарне право". "Це примусове позбавлення власності є юридично нікчемним: після деокупації Криму права землевласників, порушені державою-окупантом, будуть повністю відновлені", - заявив український посол.

Він зазначив, що після окупації оточення Путіна та місцеві так звані "чиновники" вкрали приватні підприємства та земельні ділянки у Криму з метою отримання додаткових прибутків. "Російська модель управління, в якій успіх у бізнесі дуже залежить від лояльності власника до корумпованого режиму, була нав’язана і в окупованому Криму. Ми вже інформували держави-учасниці про деякі з таких випадків, наприклад, у грудні минулого року про незаконний продаж українського концерну "Масандра" дочірній компанії банку "Росія", який контролюється одним з приятелів Путіна Юрієм Ковальчуком", - сказав Цимбалюк.

Читайте також: СБУ розслідує причетність організації Медведчука до окупації Криму

На цьому тлі український посол поінформував іноземні делегації про те, що 23 березня Президент України Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти 26 іноземців та 81 юридичної особи, "у тому числі ряду розташованих в Криму компаній, зокрема концерну "Масандра". "Злодії не повинні отримувати вигоду від своїх діянь. Ми закликаємо держави-учасниці дотримуватися політики невизнання спроби Росії анексувати Крим та місто Севастополь, у тому числі шляхом санкцій", - додав очільник місії України при ОБСЄ.

Як повідомляв Укрінформ, у тимчасово окупованому Криму з 20 березня почав діяти указ президента Росії Путіна про заборону володіти землею "іноземним громадянам", за визначенням законів держави-окупанта. Обмеження, зокрема, введено в Євпаторії, Керчі, Ялті, Судаку. Під заборону не потрапили землі в Сімферополі, Джанкої, Красноперекопську, Білогірському, Красногвардійському та Первомайському районах.

Водночас, станом на квітень 2020 року, понад 11 тисяч ділянок, які підпадають під його дію, належали «іноземцям», більшість з яких - громадяни України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-