«Суд» у Криму переслідує жінку за одиночний пікет на підтримку чоловіка і батька

«Суд» у Криму переслідує жінку за одиночний пікет на підтримку чоловіка і батька

Укрінформ
В окупованому Криму «суд» переслідує дружину політв'язня, яка вийшла на одиночний пікет з протестом проти обвинувачень її чоловіка і батька в тероризмі.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«У Джанкойському районному суді відбулося повторне засідання щодо адміністративної справи дружини кримського татарина Різи Омерова, засудженого в січні цього року на 13 років позбавлення волі. Суддя Марія Єрмакова визнала Севілю винною й ухвалила їй попередження як запобіжний захід», - йдеться в повідомленні.

У Кримській солідарності нагадали, що раніше Джанкойський районний суд не знайшов у «справі» дружини політв'язня складу злочину і закрив адміністративне провадження.

Однак майор поліції, який оформив на жінку протокол за проведення одиночного пікету, надіслав скаргу в так званий Верховний суд Криму. В апеляційній інстанції справу відправили на новий розгляд до суду першої інстанції.

Читайте також: Суд РФ переніс засідання у справі «кримськотатарської п'ятірки» без попередження адвокатів

На процесі був допитаний майор поліції Микола Литвин. Він стверджує, що інформація про правопорушення Севілі Омерової за статтею 20.6.1 КпАП РФ надійшла від співробітників Центру «Е» (так званий Центр по боротьбі з екстремізмом - ред.), які моніторили соцмережі.

Зокрема, повідомляється, що ними було знайдено кілька матеріалів про «правопорушення» жінки, які вони, своєю чергою, переадресували майору поліції для перевірки.

У Кримській солідарності переконані, що «справа» політично мотивована і є нічим іншим, як сигналом від силових структур - «мовчати у відповідь на драконівські строки їхніх родичів».

Читайте також: Куди скаржитися українцям, у яких забиратимуть землю в окупованому Криму

Захист з вироком жінці у вигляді попередження не згоден і має намір подавати апеляцію, щоб виправдати дружину політв'язня.

«Суд» проходив у закритому режимі. «Суддя» Марія Єрмакова не допустила на засідання журналістів, посилаючись на епідеміологічну обстановку. Всіх кримських татар, які прийшли до будівлі суду, співробітники поліції знімали на відеокамеру.

Раніше, 27 грудня 2020 року, силовики в Криму приїхали до Севілі Омерової додому і взяли з неї пояснення, не повідомивши, що завели на неї адміністративну «справу». При цьому підписи під протоколом були отримані обманним шляхом без роз'яснення прав і обов'язків і, відповідно, суті того, що відбувається.

Читайте також: На окупованих територіях Криму і Донбасу незаконно утримують 376 осіб - Денісова

Нагадаємо, 27 грудня 2020 року, напередодні вироку фігурантам білогірської «справи Хізб ут-Тахрір», Севіля Омерова вийшла з одиночним пікетом у селищі Азовське Джанкойського району. Російський суд засудив чоловіка Севілі на 13 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з них - 3 роки у в'язниці, з обмеженням 6 місяців після звільнення, а батька - на 19 років з відбуванням у колонії суворого режиму, з тим же строком у в'язниці й обмеженням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-