Суд РФ переніс засідання у справі «кримськотатарської п'ятірки» без попередження адвокатів

Суд РФ переніс засідання у справі «кримськотатарської п'ятірки» без попередження адвокатів

Укрінформ
Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону переніс заплановане засідання щодо п'яти фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір», не попередивши про це адвокатів і родичів підсудних, які прибули на процес з окупованого Росією Криму.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону призначив засідання у «сімферопольській справі» щодо Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова, Біляла Аділова» на 6 квітня через те, що підсудні не були доставлені в будівлю суду », - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що адвокатам про перенесення засідання повідомили тільки на початку засідання.

Адвокат Еміль Курбедінов, коментуючи інцидент, повідомив, що він, його колеги, а також родичі фігурантів «справи» виконали величезний шлях в Ростов-на-Дону і назад до Криму, загальною протяжністю 1500 км, тільки для того, щоб дізнатися про перенесення справи .

«Я вважаю, це неповагою до захисту, тому що суд заздалегідь знав, що засідання не відбудеться», - прокоментував ситуацію Курбедінов.

Адвокат зазначив, що офіційну причину перенесення засідання їм так і не повідомили, просто вказавши, що їх підзахисні «не доправлені до залу суду».

Як повідомлялося, 27 березня 2019 року в Криму проходили наймасовіші обшуки в будинках кримських мусульман, які проживають у селищах Сімферопольського району Кам'янка, Строганівка, Біле. На місцях працювали співробітники ФСБ, ОМОН, Росгвардіі, поліції, ДПС.

Були затримані 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муедінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Иззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Меджит Абдурахманов, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдіеєв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов.

Читайте також: Суд РФ долучає до «алуштинської справи» книги, які не мають стосунку до тероризму - адвокат

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність». Всього по «справі» проходять 29 кримських татар, четверо з яких числяться в розшуку. Всіх фігурантів розділили на п'ять груп по п'ятеро людей.

Всі вони обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але діючою без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-