До суду пішла справа колаборанта, який допомагав окупантам у Криму

До суду пішла справа колаборанта, який допомагав окупантам у Криму

Укрінформ
До суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України, який сприяв окупантам у незаконних переслідуваннях кримчан.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури автономії до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян у так званих "справах Хізб ут-Тахрір", за ч. 1 ст. 111 КК України", - йдеться в повідомленні.

За версією слідства, після окупації Російською Федерацією півострова Крим у 2014 році обвинувачений не тільки продовжив трудові відносини, але й отримав підвищення та був призначений на посаду начальника управління транспорту апарату АТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз", яке було незаконно захоплене окупаційною владою півострова та перереєстроване за законодавством РФ під назвою "Державне унітарне підприємство "Чорноморнафтогаз".

Читайте також: В ОБСЄ нагадали кримським колаборантам, що Крим – це Україна

Більше того, використовуючи своє службове становище, обвинувачений, починаючи з 26.03.2019 року, надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме "Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим" в організації проведення ряду незаконних обшуків у домоволодіннях представників кримськотатарського народу, які переслідувались за нібито участь в організації Хізб ут-Тахрір.

Обвинувачений систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні щонайменше 10 обшуків, а також для конвоювання незаконно затриманих осіб до СІЗО та "Управління ФСБ РФ по Республіці Крим".

Як приклад, 27.03.2019 обвинувачений надавав транспортні засоби співробітникам окупаційного "Управління ФСБ РФ по Республіці Крим" для проведення на території м. Сімферополя 25 одночасних незаконних обшуків у домоволодіннях кримських татар, за результатами яких затримано 23 особи.

Читайте також: Аваков анонсував «додаткові кроки» РНБО проти ворогів України і колаборантів

Таким чином, цей громадянин України обвинувачується у вчиненні державної зради, шляхом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, тобто за ч. 1 ст. 111 КК України.

Згаданого громадянина було затримано 7 листопада 2020 року на КПВВ "Каланчак" при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим.

Досудове розслідування здійснювалось СУ ГУ СБУ в АР Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-