Українська влада має продумати алгоритм захисту журналістів, які працюють у Криму - експерт

Українська влада має продумати алгоритм захисту журналістів, які працюють у Криму - експерт

Укрінформ
Випадок з арештом кореспондента Крим.Реалії Владислава Єсипенка свідчить про те, що органи влади в Україні повинні продумати алгоритм захисту українських журналістів, які працюють на окупованих територіях.

Про це на брифінгу в Укрінформі сказав журналіст Тарас Ібрагімов.

«На 7-й рік окупації ми не маємо алгоритму того, як захистити українських журналістів, які працюють в складних умовах, на складних окупованих територіях», - сказав Ібрагімов.

За його словами, нинішня історія з Владиславом Єсипенком - це боротьба з наслідками проблеми, а не з причинами. Ібрагімов розповів, що протягом п'яти років журналістської роботи в окупованому Криму його кілька разів затримували і навіть складали адміністративний протокол за «порушення трудової діяльності».

При цьому він кілька разів подавав заявки на акредитацію з метою офіційної роботи в Криму, проте Росія зі зрозумілих причин не давала Ібрагімову працювати.

«Кілька разів мені відмовляли. Але ви ніколи не почуєте про переслідування в Криму журналістів, наприклад, DW, BBC, The New York Times або The Guardian. Вони приїжджають туди і працюють по акредитації, яка їх офіційно захищає», - розповів Ібрагімов.

Як вважає журналіст, його українські колеги їздять на окуповану територію - Крим і Донбас, ризикуючи своїм життям, «тому що інформація звідти дуже цінна і дуже потрібна».

«Тому прийшов час для того, щоб державні органи розробили алгоритм того, як захищати роботу журналістів на окупованих територіях, щоб потім не думати про те, як потім їх витягати з тюрми».

Як повідомлялося, 10 березня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали, а потім заарештували уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка. Напередодні разом з іншими кримчанами він брав участь в акції, приуроченої до дня народження Тараса Шевченка.

Читайте також: Бачила сліди побоїв: дружина журналіста Єсипенка побоюється за його життя

12 березня українцеві інкримінували ч.1 ст. 223 КК Росії (незаконне виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї), а також незаконне виготовлення боєприпасів. Пізніше стало відомо, що затриманий українець виявився журналістом-фрілансером Радіо Свобода (проєкт «Крим.Реалії»).

Читайте також: Україна вимагає від РФ негайно звільнити журналіста, затриманого в окупованому Криму

ФСБ висунула йому обвинувачення в «шпигунстві на користь Служби безпеки України». За словами дружини Єсипенка, на відео, в якому він зізнається в «співпраці зі спецслужбами України», неозброєним оком видно сліди побоїв на його тілі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-