Україна вимагає від РФ негайно звільнити журналіста, затриманого в окупованому Криму

Україна вимагає від РФ негайно звільнити журналіста, затриманого в окупованому Криму

Укрінформ
Міністерство закордонних справ висловило протест проти незаконного затримання громадянина України, журналіста-фрілансера "Радіо Свобода" Владислава Єсипенка в тимчасово окупованому Криму та вимагає від Росії його звільнення.

Про це йдеться в коментарі МЗС, повідомляє Укрінформ.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв‘язку із безпідставним затриманням 10 березня в тимчасово окупованому Сімферополі громадянина України Владислава Єсипенка", - ідеться в коментарі.

Зазначається, що позаштатного кореспондента "Радіо Свобода" Владислава Єсипенка обвинувачують у незаконному виготовленні, переробці або ремонті вогнепальної зброї (ч.1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ) та незаконному виготовленні боєприпасів, а рішенням т. зв. Київського районного суду м. Сімферополь йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання від вартою до 11 травня 2021 року.

У МЗС наголосили на неприпустимості позбавлення громадянина України Єсипенка права на захист через недопуск до нього незалежних адвокатів та призначення йому політично заангажованого «захисника» без його згоди.

У Міністерстві вважають, що незаконне затримання українського громадянина та усі подальші дії російської окупаційної адміністрації стали черговим прикладом політичного переслідування незгодних зі спробою анексії Криму та тиску на свободу слова. "Російська Федерація повинна надати інформацію про місцезнаходження та стан здоров’я Владислава Єсипенка, допустити до нього незалежних адвокатів", - підкреслили в МЗС.

Читайте також: В Україні відкрили справу через затримання журналіста «Радіо Свобода» в окупованому Криму

Також Росія має забезпечити повне дотримання своїх зобов’язань як держави-окупанта відповідно до норм міжнародного права, а також виконати резолюції ГА ООН «Територіальна цілісність України від 27 березня 2014 року, «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)» (2016, 2017, 2018, 2019 та 2020 років).

"Закликаємо РФ припинити гоніння і політичні переслідування українців у тимчасово окупованому Криму, негайно звільнити Владислава Єсипенка та усіх незаконно утримуваних нею громадян України", - додали в МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, затриманий ФСБ у Криму "український агент" Владислав Єсипенко виявився журналістом-фрілансером Радіо Свобода (проєкт Крим. Реалії).

16 березня на сайті Центру громадських зв'язків ФСБ було опубліковане повідомлення про затримання Єсипенка, який нібито займався збором інформації "в інтересах спецслужб України".

У Службі зовнішньої розвідки України назвали затримання Єсипенка фоном, який ФСБ РФ створює для «святкування» роковин окупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-