У Нідерландах у дату псевдореферендуму в Криму показали український фільм «Вибір»

У Нідерландах у дату псевдореферендуму в Криму показали український фільм «Вибір»

Укрінформ
У Нідерландах у дату незаконного референдуму в Криму показали український фільм “Вибір” про вибір та трагедію як окремої людини, так і всієї країни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, показ відбувся о 19:00 за місцем часом, на каналі української діаспори.

“Крим однозначно повернеться додому. Я постійно дивлюся на історію, життя кримських татар, які ніколи не відмовляться від свого дому. Багато людей в Криму, а також в Росії розуміють, що насправді відбулося. Українці волелюбні, їм чужого не треба, але своє вони не віддадуть. Українці в Криму і військовослужбовці морально, на той час, не були готові стріляти просто в людей. А вже коли почалися події на Донбасі, коли побачили військовослужбовці кров своїх побратимів, то вже кров на кров пішла. Крим проґавили не у 2014 році, а раніше. Ми ніколи не готувалися до агресії від так званого старшого брата. Від Росії такої підлості ніхто не очікував”, - сказав у коментарі Укрінформу герой фільму Микола Жибарєв.

Читайте також: МЗС: Ми налаштовані повернути Крим і притягти Росію до відповідальності

Він також розповів, що анексія Криму зруйнувала цілі родини. За його словами, багато людей були змушені визначати для себе, що для них головне. Не всі дружини підтримали своїх чоловіків, які виїхали на материк. Дехто розлучився зі своїми дружинами.

“У моїй родині так само. У мене одна донька, два сини. Донька у мене цивільна. Вона мешкає в Євпаторії. Одружена. Онуки у мене. Я її не бачив з 2012 року. Стосунків не підтримуємо через політичні питання. Вона по-своєму на все дивилася, думала, що буде краще… Окрім того, в мене середній син виявився на іншому боці. Він разом з усіма вивів корабель в Одесу, але до мене дійшла інформація, що у нього якісь думки… Я з ним говорив востаннє 13 березня 2014 року. Він мені сказав, що він думає. Тоді я запитав його, якщо ми зустрінемося в морі чи буде він по мені стріляти, а він промовчав. Тоді я виказав йому все, що у мене було на душі. І от з того часу ми з ним не бачимося, стосунків не підтримуємо. Я не знаю, що може бути гірше, коли ти зрадив присязі, зрадив своєму батьку”, – розповів співбесідник.

Читайте також: Припинити репресії у Криму: активісти пікетували посольство РФ у Брюсселі

Показ фільму “Вибір” у Нідерландах було організовано посольством України в Нідерландах спільно з Фундацією “Українці в Нідерландах”.

За словами аташе з питань оборони при посольстві України в Нідерландах капітана першого рангу Володимира Денисова, ідея щодо організації показу фільму з’явилася після перегляду анонсу стрічки на сайті Генкосульства України у Гамбурзі. Згодом, після встановлення контакту з Міжнародним продюсерським центром For-Post International Producer Center та головним героєм фільму – контрадміралом (запасу) Миколою Жибарєвим, було визначено формат та дату проведення заходу.

Цей фільм про українського героя, який творив сучасну історію наших військово-морських сил, про війну, яку Росія розв’язала проти України, про долю українських військових моряків, офіцерську честь і гідність. Головний герой фільму - сучасний Тарас Бульба із двома синами, кожен із яких обрав власний шлях у житті – хто вірністю, а хто зрадою.

Завдяки спільним зусиллям із представниками української громади у Нідерландах та оборонного відомства країни вдалося залучити до перегляду цього фільму та участі у відеоконференції з головним героєм не тільки українську, а й міжнародну аудиторії (у т.ч. і нідерландську, співробітників міжнародних організацій, акредитованих у Нідерландах, Посольства Нідерландів в Україні, інших громад – американської, бельгійської, норвезької, ірландської, німецької тощо).

Читайте також: Польща підтримує продовження санкцій проти Росії через окупацію Криму

Як повідомляв Укрінформ, через коронавірус трансляція фільму та онлайн-зустріч з головним героєм відбулася в режимі онлайн.

Псевдореферендум про статус Криму відбувся 16 березня 2014. ООН, СНД, ЄС та ОБСЄ своїх офіційних спостерігачів не надсилали. Тоді було поставлено питання про входження Криму до складу Росії на правах суб'єкта Російської Федерації. Псевдореферендум був проведений за допомогою російських військ та російських козачих загонів.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова презентувала Кримську платформу в ОБСЄ, закликавши держави-учасниці ОБСЄ взяти активну участь в її діяльності та інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-