Грузія в ООН закликала Росію допустити спостерігачів в окупований Крим

Грузія в ООН закликала Росію допустити спостерігачів в окупований Крим

Укрінформ
Грузія занепокоєна погіршенням ситуації з правами людини у Криму та закликає забезпечити доступ міжнародних моніторингових механізмів до тимчасово окупованого півострова.

Про це заявив постійний представник Грузії в ООН Каха Імнадзе під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою "Арріа", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми глибоко занепокоєні, що в умовах погіршення гуманітарної ситуації та ситуації з правами людини міжнародним моніторинговим механізмам з прав людини відмовлено у доступі до тимчасово окупованої Росією території України. Ми підтверджуємо наш заклик до надання повного, безперешкодного та негайного доступу Управлінню верховного комісара ООН з прав людини та іншим міжнародним моніторинговим механізмам до окупованих територій Криму", - заявив Імнадзе.

Грузинський дипломат зазначив, що місцеве населення у Криму живе під постійною загрозою невмотивованих затримань, політично вмотивованих переслідувань, тортур і порушення прав і свобод.

Представник Грузії наголосив, що повага до територіальної цілісності держав та заборона застосування сили чи загрози силою є основоположними принципами міжнародного права, зафіксованих у Статуті ООН та Гельсінському заключному акті. "Порушивши ці принципи, Росія не лише загрожує Україні, а й підриває мир та стабільність у Європі. Саме тому критично важливим є те, щоб Україна залишалася на міжнародному порядку денному", - заявив він.

Імнадзе привітав українську ініціативу "Кримська платформа", яка "забезпечить нас стратегічним баченням процесу деокупації Криму".

Читайте також: Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

"Через сім років після спроби анексії Росією Криму мілітаризація нею Кримського півострова створює величезні безпекові та гібридні загрози не лише для Чорноморсько-Азовського регіону, а й для всієї Європи. Ми засуджуємо агресивні дії Росії у Чорноморському регіоні, включаючи блокування українських портів та окремих районів Чорного та Азовського морів, використовуючи гібридні методи під приводом проведення військових навчань. Ця незаконна практика має бути припинена", - заявив грузинський дипломат.

Він підтвердив непохитну підтримку Грузією суверенітету, територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи територіальні води.

"Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо російську незаконну анексію Криму. Крим – це Україна. Ми закликаємо інші держави діяти так само", - заявив Імнадзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-