Аваков переконаний, що Україна не повинна поставляти воду у Крим

Аваков переконаний, що Україна не повинна поставляти воду у Крим

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив думку, що Україна не має поставляти воду у тимчасово окупований Крим, поки півострів не повернеться у склад нашої держави.

Про це очільник МВС сказав в інтерв’ю телеканалу «1+1», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вода у Крим… Наразі 30-й рік незалежності, і Україна справлялася з цією ситуацією 23 роки - поставляла воду у Крим. 80-85 відсотків води у Крим поставляла Україна каналом для потреб населення і для всього іншого. Це - гігантська робота, інженерна, витратна. Зараз це не так. І у мене питання: а що, ми маємо поставляти воду для контингенту російських військ і розгорнутих там ракет? Ми якусь несемо за це відповідальність? Може, Україна має якісь міжнародні зобов’язання?... Не має Україна поставляти воду у Крим, поки Крим не повернеться у склад України, це моє тверде переконання», - сказав Аваков.

Читайте також: Російські медіа активно поширювали фейки про «водну блокаду» Криму - ІМІ

Як повідомлялося, до 2014 року Україна забезпечувала 85% потреб Криму в прісній воді завдяки Північно-Кримському каналу, що з'єднує Дніпро з півостровом. Після окупації Криму Росією постачання води до Криму було припинене.

Наразі запаси води на півострові поповнюються з водосховищ і підземних джерел. За заявою кримських екологів, регулярне використання підземних джерел призводить до засолення кримського ґрунту.

Читайте також: Росія стягнула в Крим військо, якому треба 2,6 мільйона кубометрів води на рік - Наєв

Моніторингова місія ООН в Україні неодноразово заявляла про необхідність доступу її експертів на територію окупованого півострова, підкреслюючи, що Росія несе основну відповідальність за забезпечення водопостачання півострова.

Станом на 8 лютого ц.р. за інформацією керівника підприємства «Вода Криму» Володимира Баженова, запаси води в Криму продовжують знижуватися. Сімферопольське водосховище від проєктної потужності на сьогодні має всього 7%, Партизанське - 14%, Аянське — 26%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-