Презентований учора посібник з історії Криму є інноваційним виданням — історики

Презентований учора посібник з історії Криму є інноваційним виданням — історики

Укрінформ
Представлений в Укрінформі навчальний посібник "Історія Криму і кримськотатарського народу" є унікальним та інноваційним виданням.

Таку думку під час презентації книги висловила її співавтор, український історик Гульнара Бекірова, передає кореспондент Укрінформу.

"Ця робота важлива, тому що вона насправді унікальна, інноваційна, оскільки ніколи в історії України й в історії кримськотатарського народу не було навчального посібника для дітей, яке б охопило весь період історії кримськотатарського народу та історії Криму", - сказала Бекірова.

Читайте також: Кулеба сподівається на ухвалення посиленої резолюції щодо Криму Генасамблеєю ООН

За її словами, Крим і кримськотатарський народ — невідіймані поняття, і це стає зрозуміло, вивчаючи глави книги «від перших стоянок у Криму та етногенезу кримськотатарського народу і далі до зародження нашої державності та історії Кримського ханства, до сьогоднішніх днів».

Як вважає історик, книга є інтелектуальним внеском її колег в "повернення політичної суб'єктності кримськотатарського народу".

"Кримські татари — корінний народ України, державотворчий етнос, який сьогодні, не дивлячись на всі наші проблеми, я сподіваюся, знаходиться на шляху повернення своєї політичної суб'єктності. Ми всі виступаємо за те, щоб кримські татари знайшли автономію на своїй історичній батьківщині, а презентований збірник — наш інтелектуальний внесок у це", - сказала Бекірова.

Читайте також: У Києві презентували адаптований для дітей посібник з історії Криму

Ще один співавтор видання, кандидат історичних наук Андрій Іванець вважає, що книга "Історія Криму і кримськотатарського народу" покликана не тільки передати багату історичну спадщину новому поколінню кримських татар, а й допомогти українському суспільству краще пізнати один з корінних народів своєї країни.

"Потреба у виданні цього посібника виникла у зв'язку з тим, що необхідно підтримувати ідентичність кримських татар і передати його багату історичну спадщину новому поколінню кримських татар. Але це також знання, які в цілому необхідні й українському суспільству, тому що ми відчуваємо, що є дефіцит інформації про кримських татар", - сказав Іванець.

За словами історика, в науковій спільноті позитивно відгукнулися про книгу, зокрема, Іванець зачитав рецензію на навчальний посібник, опубліковану в 3-му номері журналу "Українознавство".

Читайте також: КримSOS підготувала звіт про жертв зникнень в окупованому Криму

В цілому, вважає вчений, представлена книга допоможе сформувати Україні "нову оптику", через яку необхідно розглядати історію Криму й кримськотатарського народу.

Як повідомляв Укрінформ, в агентстві презентували перший адаптований для дітей навчальний посібник "Історія Криму і кримськотатарського народу", який дозволить всім охочим познайомитися з істинною історією Криму і його корінного народу. Посібник було видано накладом 1000 примірників: 500 - українською мовою, 500 - кримськотатарською.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-