Росія залякує заявами про захоплення дамби Північно-Кримського каналу - РНБО

Росія залякує заявами про захоплення дамби Північно-Кримського каналу - РНБО

Укрінформ
Росія своєю заявою про те, що під час військових навчань у Криму вони «вчаться звільняти гідротехнічні споруди», продовжує залякувати і шантажувати керівництво України.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, генерал-майор Збройних сил України, Сергій Кривонос в програмі «Насправді: Крим» на телеканалі «Дом».

«Вчора саме вони це заявили - це в ранкових ефірах у них пішло. Це як раз знову-таки вплив на керівництво країни і такий невеликий шантаж з приводу «А ми можемо захопити». Технічно ми прекрасно розуміємо, що Росія це здатна зробити. Але питання полягає в тому, яким чином Росія може виправдати себе в очах світової спільноти, тому що це буде вже відкрита агресія. Це вже не така війна, від якої вони відхрещуються на Донбасі, що нас там немає, а тут вже безпосередньо не буде ополченців і повсталих шахтарів, як дехто каже, а тут вже будуть повністю застосовані російські війська », - зазначив заступник секретаря РНБО.

За його словами, Росія здатна захопити частину Північно-Кримського каналу від Каховки до Каланчака, але головною проблемою для них Кривонос бачить те, що всі ці роки окупації так звана кримська «влада» не займалася технічним станом каналу. І вважає такі заяви «грою м'язами» з боку Російської Федерації з елементами залякування і військово-політичного шантажу, метою яких є прагнення натиснути на керівництво України.

Читайте також: Заступник секретаря РНБО: Санкції проти РФ треба посилювати

«Питання в тому, що вода, як ми прекрасно знаємо, до Криму подається вгору. Росіянам потрібно безпосередньо відновити, провести достатній обсяг робіт щодо відновлення можливостей Північно-Кримського каналу щодо працездатності. В даний момент роботи щодо каналу вони не проводять. Ця інформація у мене йде, і не тільки за рахунок сил і засобів розвідки, які ми маємо, а й за рахунок тих кримчан, які приїжджають та інформують нас, а що реально відбувається. Тому, навіть якщо вони захоплять, то вода так швидко не піде. Для наповнення каналу потрібен не один тиждень, це в разі, якщо все працює, все опрацьовано і все ремонтується. Шість років цим питанням росіяни в Криму не займалися. Вони використовували ресурси Криму, вони думають тільки про свої військові бази і використовують Крим як свою військову базу. А життя корінних кримчан їх не цікавить », - підкреслив Кривонос.

Як повідомлялося, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинено.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.

У підконтрольному РФ «уряді» Криму повідомили, що готуються до «найгіршого сценарію» з водопостачанням півострова. Підконтрольний Кремлю «глава» Криму Сергій Аксьонов стверджував, що 2020 рік став найбільш посушливим за 150 років спостережень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-