Правозахисники закликають світ посилити санкції проти переслідувачів блогера Мемедемінова

Правозахисники закликають світ посилити санкції проти переслідувачів блогера Мемедемінова

Укрінформ
Правозахисні та медійні громадські організації України закликали світову спільноту посилити санкції проти причетних до переслідування блогера Нарімана Мемедемінова, якому російський суд ухвалив політично мотивований вирок.

Текст звернення 12-ти громадських організацій, адресованого до урядів країн Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, Японії, опубліковано на сайті громадської організації КримSOS.

"Ми, правозахисні, медійні та інші громадські організації, звертаємося до урядів країн Європейського Союзу, США, Канади, Швейцарії, Японії і просимо вимагати від РФ негайного звільнення Нарімана Мемедемінова і припинення переслідування громадських журналістів та активістів в окупованому Криму, а також посилити санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Російської Федерації, які причетні до політично мотивованого переслідування Нарімана Мемедемінова, інших громадян України та інших грубих порушень прав людини та воєнних злочинів у Криму", - йдеться у документі

Як наголошується, політично вмотивований вирок російської влади Наріману Мемедемінову ще раз підтверджує цілеспрямовану політику керівництва Росії зі знищення свободи слова в Криму та переслідування журналістів, одним з головних інструментів якого є використання антитерористичного російського законодавства.

Представники громадських та медійних організацій закликають світову спільноту, ООН, ОБСЄ, Раду Європи сприяти забезпеченню роботи на території окупованого Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова.

У листі також є звернення до влади України “забезпечити ефективне розслідування кримінального провадження за фактом незаконного позбавлення волі та переслідування Нарімана Мемедемінова, а також усіх інших фактів перешкоджання незалежній журналістській діяльності та грубих порушень прав людини через переслідування активістів в окупованому Криму”.

Читайте також: Захист оскаржуватиме вирок блогеру Мемедемінову

Як повідомляв Укрінформ, Південний військовий окружний суд Ростова-на-Дону 2 жовтня ухвалив вирок блогеру з Криму Наріману Мемедемінову, якого звинуватили у публічних закликах до тероризму. Суд присудив Мемедемінову 2,5 року позбавлення волі.

Російські силовики затримали Мемедемінова наприкінці березня 2018 року. Претензії у російських силовиків викликав відеоблог на YouTube, який Мемедемінов вів з 2013-го по 2015 роки. У ньому розміщені кілька десятків відеороликів з коментарями щодо політичних подій, закликами дотримуватися норм ісламу, думками про російські свята.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-