Позиція РФ щодо Криму є протиправною - представник України в ЄСПЛ

Позиція РФ щодо Криму є протиправною - представник України в ЄСПЛ

Укрінформ
Росія протиправно і силою окупувала Крим – суверенну територію України, тому її позиція у справі щодо порушення прав людини у Криму не відповідає жодним нормам міжнародного права.
На цьому наголосив Бен Еммерсон - юрист з міжнародного права, який представляє сторону України у Європейському суді з прав людини на слуханнях у справі «Україна проти Росії» щодо порушення прав людини в окупованому Криму, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Страсбурзі.

«Україна просить суд застосувати усі правові інструменти, щоб не відбулося жодного правового визнання (окупації Криму – ред.) цим трибуналом», - наголосив юрист.

Він нагадав, що йдеться про застосування у 2014 році військової сили у Криму з боку РФ, проведення нелегального «референдуму», здійснення незаконної анексії.

Еммерсон зазначив, що міжнародна спільнота, включаючи ООН, Євросоюз і Раду Європи, не визнали Крим територією Росії. Відтак, за словами юриста, ЄСПЛ жодним чином не може підтримати позицію РФ, яка заявляє про приналежність Криму їй.

«Усі ці інституції засудили дії Росії як акт агресії проти сусідньої держави. А також укотре підтвердили й підтримали суверенітет і територіальну цілісність України щодо Криму», - сказав Еммерсон.

Він підкреслив, що позиція російської сторони у Європейському суді про те, що Крим є частиною РФ, є протиправною з позиції міжнародного права та офіційних позицій міжнародних організацій, включаючи Раду Європи.

Читайте також: Права людини у Криму: Росія заперечує усі вимоги скарги України до ЄСПЛ

Як повідомляв Укрінформ, 11 вересня у ЄСПЛ проходять слухання у справі «Україна проти Росії» про порушення прав людини в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-