Сім'я звільненого Олега Сенцова їде до Києва

Сім'я звільненого Олега Сенцова їде до Києва

Фото
Укрінформ
Сім'я Олега Сенцова прямує до Києва для зустрічі зі звільненим з обміну з Росією українським режисером.

Про це повідомив віце-президент Світового конгресу кримських татар Ленур Іслямов на своїй сторінці в Facebook.

"Сім'я Олега Сенцова благополучно перетнула адмін-кордон з окупованим Кримом. Їдуть до Києва, обійнятися з сином, батьком, чоловіком. Роки очікувань і виплаканих подушок для цієї сім'ї, я дуже сподіваюся, закінчилися. Але в Криму боротьба триває", - повідомив Іслямов.

Він також висловив упевненість, що "Бекіров, Сенцов та інші кримські, перебуваючи, вимушено, тепер на материку, посилять Кримський політичний порядок України".

Як повідомляв Укрінформ, Кримського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 по звинуваченню в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Читайте також: Сенцов сподівається на звільнення інших полонених

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування". Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова та Кольченка у список політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого у Росії Олега Сенцова підписали понад 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-