Президент Європарламенту хоче вручити Сенцову премію Сахарова особисто

Президент Європарламенту хоче вручити Сенцову премію Сахарова особисто

Укрінформ
Президент Європейського парламенту Давід Сассолі привітав звільнення з російської в'язниці українського режисера Олега Сенцова та висловив намір особисто вручити йому премію імені Сахарова.
Про це він написав у Twitter.

«З полегшенням і щирою радістю я дізнався сьогодні про звільнення українського режисера Олега Сенцова. Він постав проти свавілля, з гідністю відстоював демократію та права людини. Сподіваюся невдовзі вручити йому парламентську Премію імені Сахарова особисто», - заявив президент Європарламенту.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян та 24 моряків, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування". Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

Читайте також: Сенцов сподівається на звільнення інших полонених

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту "За свободу думки" імені Сахарова.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-