Доповідь генсека ООН: Росія має припинити порушення прав людини у Криму

Доповідь генсека ООН: Росія має припинити порушення прав людини у Криму

Оновлено
Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш опублікував доповідь щодо стану прав людини в окупованому Криму, де перераховує численні порушення з боку Росії та закликає Москву надати доступ моніторинговим місіям ООН до півострова.

Текст доповіді опублікований на офіційному сайті ООН.

У документі перераховані численні порушення прав людини окупаційною владою РФ. Він містить дев‘ять підрозділів, присвячених громадянським правам: праву на громадянство, справедливе судочинство, праву на життя, свободу та безпеку, праву на фізичну та моральну гідність, правам ув’язнених, свободі думки та совісті, свободі самовираження, мирних зібрань, праву на культурну та національну ідентичність та традиції.

Два розділи присвячені економічним, соціальним і культурним правам: праву на навчання рідною мовою, правам власності.

У кожному з розділів перераховуються випадки грубого порушення Росією прав і свобод жителів Криму, а також порушення міжнародного гуманітарного права, зокрема, примусовим набором жителів окупованої території до збройних сил.

Читайте також: Блокування Росією моніторингу прав людини в Криму руйнує основи ОБСЄ — Чубаров

У висновках доповіді генеральний секретар вимагає від РФ припинити порушення та надати доступ моніторинговій місії ООН з прав людини та іншим правозахисним організаціям до тимчасово окупованого півострова.

"Я також закликаю уряд Російської Федерації забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій до Криму, відповідно до резолюцій Генеральної асамблеї 71/205, 72/190 та 73/263, забезпечити безперешкодну свободу пересування між Кримом та іншими частинами України", - зазначає у висновках доповіді генеральний секретар.

Генсек закликає уряд РФ виконувати свої зобов’язання згідно з міжнародним правом щодо прав людини у Криму і поважати зобов’язання, які накладає на неї міжнародне гуманітарне право.

"Не менш важливо гарантувати ефективне розслідування всіх звинувачень у негідному ставленні, катуваннях, викраденні людей у Криму, забезпечити права на самовираження, мирне зібрання та об'єднання, свободу думки, совісті та віросповідання - для будь-якої особи чи групи осіб у Криму, без жодної дискримінації за будь-яким принципом", - наголошує він.

Гутерреш також закликає скасувати обмеження щодо кримськотатарського народу, включно з відміною заборони Меджлісу. Він вимагає надати право на навчання українською мовою.

"Серед інших рекомендованих заходів - припинення набору жителів Криму до збройних сил Російської Федерації та відновлення прав власності всіх колишніх власників, які втратили їх через "націоналізацію" та вилучення власності, проведені у Криму", - додає генсек.

Читайте також: Права людини у Криму: Amnesty заявляє про критичну ситуацію

Генеральний секретар також закликає припинити практику відправки захищених осіб, зокрема, ув’язнених, за межі окупованої території, а всім таким особам, відправленим раніше за межі Криму, надати право повернутися на півострів.

У доповіді йдеться і про зобов’язання уряду України забезпечити безперешкодне пересування осіб між Кримом та іншими частинами України. Генсек також закликає українську владу не перешкоджати, зі свого боку, доступу журналістів та правозахисників до Криму надмірним регулюванням та спростити процедури доступу.

У документі також йдеться про те, що український уряд повинен забезпечити доступ до повного обсягу громадянських прав для внутрішньо переміщених осіб з Криму, в тому числі, забезпечити повноцінний доступ до банківської системи та виплат, який нині обмежений через статус "нерезидентів". Закликається також сприяти спрощенню процедури реєстрації народжень та смертей для українських громадян в окупованому Криму.

Генеральний секретар у висновках доповіді наголошує, що продовжить шукати способи для доступу моніторингових місій ООН з прав людини до Криму.

Читайте також: Британія в ООН заявляє про утиски прав українців в Криму

"На жаль, попри зусилля, попри бажання Російської Федерації та України обговорювати це питання в ООН, поки знайти взаємно визнану формулу для доступу Управління Верховного комісара ООН з прав людини не виявилося можливим. Такий доступ життєво необхідний для моніторингу та доповіді про стан прав людини у Криму на основі першоджерел", - наголошує генеральний секретар.

Документ є першою спеціальною доповіддю Генерального секретаря ООН щодо прав людини на території тимчасово окупованого Криму. Зобов’язання підготувати такий документ було включене українською делегацією до однієї з "кримських" резолюцій Генеральної асамблеї ООН, ухвалених у грудні 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-