Блокування Росією моніторингу прав людини в Криму руйнує основи ОБСЄ — Чубаров

Блокування Росією моніторингу прав людини в Криму руйнує основи ОБСЄ — Чубаров

Укрінформ
Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що обов'язки моніторингової місії ОБСЄ в Україні виконують громадські організації і продовження такої ситуації є неприпустимим для України та ОБСЄ.

Про це Чубаров заявив у середу на пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ не включає до своїх звітів, як оперативних, так і поточних, висвітлення ситуації на території тимчасово окупованого Криму. Я б взяв на себе сміливість сказати, що багато у тій діяльності, яку мала була б вести спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, виконують громадські організації, такі як "Кримськотатарський ресурсний центр", яка має детальний аналіз ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим", - сказав Чубаров.

Продовження такої ситуації, вважає політик, є неприпустимою, "як для України, так і для діяльності цієї поважної організації".

Читайте також: Нова влада підтримує автономію для кримських татар — радник Зеленського

За його словами, на початку липня, перебуваючи на літній сесії у парламентській асамблеї ОБСЄ в Люксембурзі, він звернувся до глави МЗС Словаччини та чинного голови ОБСЄ Мирослава Лайчака з питанням "Що заважає, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні відвідала Крим?".

У відповідь, зазначив Чубаров, Лайчак сказав, що рішення в ОБСЄ приймаються консенсусом, а оскільки Росія проти того, щоб моніторингова місія ОБСЄ в Україні відвідувала Крим, візити до Криму здійснюватися не можуть.

Коментуючи цю ситуацію, глава Меджлісу заявив, що відмова відвідувати Крим і загалом моніторити ситуацію з правами людини на даній окупованій українській території - руйнує основи самої організації.

"Не може бути вічною ситуація, коли одна з країн, причому та, яка порушує принципи, покладені в основу створення ОБСЄ, буде виступати проти того, щоб ця організація виконувала свої основні повноваження і всі робитимуть вигляд, що нічого такого не відбувається", - заявив Чубаров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-