Страшно, коли кількість арештів збільшується, і вони стають просто фоном - Чубаров

Страшно, коли кількість арештів збільшується, і вони стають просто фоном - Чубаров

Укрінформ
Кількість політичних арештів, ув’язнень та репресій в окупованому Росією Криму зросла за останній час так стрімко, що вони вже стають фоном. Наймасовішими були арешти кримських татар у березні 2019 року.

Про це у четвер на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в Києві сказав народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ще рік тому ми могли по пам’яті назвати прізвище й ім’я кожного ув’язненого, але за цей рік стільки змінилося, що мені треба підглядати у список, я вже кожного не пам’ятаю. Це дуже страшно, коли арешти і кількість ув’язнених збільшуються, і вони вже стають якимось фоном. Це дуже страшно, а уявіть собі відчуття рідних: батьків, дружин, дітей, - коли хтось говорить і не називає твого, твого батька, чоловіка, сина. Мені часто пишуть люди: що ж ти говорив, а не назвав... Та мені тільки називати всі ці прізвища — треба десь десять хвилин”, - сказав Чубаров.

За його словами, арешти, які відбулися у березні цього року, були наймасовішими протягом певного короткого періоду. Тоді за добу провели 29 обшуків, це були справжні облави.

Чубаров також зазначив, що кримські татари були тими, хто організовано і масово виступив проти російської окупації від самого її початку. Всі намагання російських окупантів якимсь чином перетягнути кримських татар на свій бік не вдалися.

“Тепер в окупантів є одне завдання: нелояльні люди мають бути з Криму витіснені. Вони дуже чітко визначили, хто є тими нелояльними до окупантів людьми. Це кримські татари, етнічні українці, які намагаються зберегти свою ідентичність. І поки буде російська окупація, вони будуть усе робити, щоби змусити кримських татар, етнічних українців покидати Крим. У ХХІ столітті вони не можуть, як за часів Сталіна, взяти всіх у вагони і вивезти в Сибір. Тому вони намагаються це зробити через репресії, залякування, і сподіваються, що люди будуть самі покидати свою землю. Це один зі способів зробити так, щоб наші діти виїжджали з Криму. А в цей час вони просто переселяють з материкової Росії своїх громадян, йде така заміна населення”, - додав глава Меджлісу.

Він також звернув увагу на форми тиску та репресій з боку окупанта, вони за словами Чубарова, є такими, “що в демократичних західних суспільствах, якби відбувалося щось подібне, вже би стояв галас”.

Читайте також: "Справа 24": кримські татари апелюють до четвертої Женевської конвенції

Все це свідчить, що тиск Росії системний, він постійно нарощується, метою його є змусити людей узагалі не піднімати голову, не висловлювати ніякої незгоди з окупаційною владою, а найкраще, щоб невдоволені взагалі поїхали з Криму.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня в окупованому Криму силовики провели масові обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема й активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27 і 28 березня підконтрольний окупантам Київський райсуд Сімферополя заарештував усіх затриманих активістів. В даний час 23 заарештованих кримських татар тримають у п'яти СІЗО Ростовської області (Ростов, Шахти, Таганрог), один перебуває в СІЗО Сімферополя. Місцезнаходження ще одного затриманого - Едема Яячикова - невідоме з 27 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-