"Справа 24": кримські татари апелюють до четвертої Женевської конвенції

Укрінформ
Всі фігуранти "справи 24-х", які були заарештовані після масових обшуків у Криму, заявляють в судах, що до них повинна застосовуватися 4-а Женевська конвенція, оскільки вони є громадянами України і є політичними в'язнями Росії.

Про це в четвер на прес-конференції в Києві сказав адвокат Айдер Азаматов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З початку затримання до сьогодні ми регламентуємо в цій справі 4-й Женевською конвенцією, згідно з якою громадян, які проживають на території Криму, заборонено вивозити за межі Криму. В порушення цієї Конвенції наші підзахисні, в тому числі мій підзахисний Сейран Муртаза, були вивезені в Ростовську область. У судах з обрання або подовження запобіжного заходу всі наші підзахисні кажуть, що вони є громадянами України, що вони є політичними в'язнями і що до них необхідно застосовувати норми 4-й Женевської конвенції ", - повідомив Азаматов.

Як пояснив адвокат, згідно з резолюцією ООН від 2014 року і 2016 року міжнародне співтовариство засуджує дії Росії по відношенню до жителів Криму, проте Росія не бажає виконувати висунуті до неї вимоги, "незважаючи на те, що Конституція РФ, згідно зі статтями 15 і 17, передбачає пріоритет міжнародного права над національним ".

Як повідомив Азаматов, у рамках даної кримінальної справи до жодного фігуранта в ході обшуку та арешту не пропустили адвоката.

"З 24-ма заарештованими був взагалі дивовижний випадок. Їх близько трьох діб приховували від нас. Деяким адвокатам і членам сімей заарештованих дотепер не прийшли письмові повідомлення про те, що їх підзахисні і близькі вивезені за межі Криму ... Ми своїми силами встановили місцезнаходження наших підзахисних, хоча російське законодавство передбачає негайно повідомлення, в разі якщо особа вивозиться за межі якоїсь території чи СІЗО ", - розповів юрист.

Крім того, повідомив адвокат, усі 24 кримських татар, вивезених в Ростовську область, під час прибуття до СІЗО поміщаються або в спецблок, де вони перебувають "по двійках" в жахливих умовах або утримуються в "одиночках".

Читайте також: Ще одну кримськотатарську активістку затримали в Бахчисараї

"Мій підзахисний Сейран Муртаза і ще 3 людини, що перебувають у СІЗО Таганрога, з 29 березня 2019 року утримуються в"одиночках", що неприпустимо з точки зору російського законодавства", - сказав Азаматов.

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня в окупованому Криму силовики провели масові обшуки в будинках кримськотатарських активістів, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27 і 28 березня Київський райсуд Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів. Нині 23 заарештованих кримських татарина містяться в п'яти СІЗО Ростовської області (Ростов, Шахти, Таганрог), один перебуває в СІЗО Сімферополя. Місцезнаходження ще одного затриманого - Едема Яячікова - невідомо з 27 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-