Зеркаль вважає, що Росія скоро поверне українських моряків

Зеркаль вважає, що Росія скоро поверне українських моряків

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль переконана, що Росія скоро звільнить полонених українських моряків у спосіб, не пов'язаний із рішенням Морського трибуналу.

Про це вона заявила в ефірі 5 каналу.

"Я впевнена, що росіяни доволі скоро в свій спосіб, який ніяк не буде пов'язаний з рішенням Трибуналу, повернуть наших моряків. Вони будуть це представляти як власне рішення, як волю Володимира Володимировича (Путіна - ред.), і думаю, що так, як воно було в іншій справі, яка стосується "Грінпісу" і корабля, який називається Arсtic Sunrise - вони також вдавали, що не виконують рішення Трибуналу, але виконали все і навіть виплатили компенсацію", – сказала Зеркаль.

Відповідаючи на запитання ведучої, чи може це рішення бути пов'язане з "компліментами" новій український владі, що мовляв, Росія почала домовлятися, Зеркаль сказала: "Думаю, можливо, вони і так будуть це представляти, але для світу вже все дуже чітко – що є рішення трибуналу. І рішення Трибуналу має бути виконано, тим більше це стосується імунітету військових кораблів, а військові кораблі є у всіх країн, які є в цій конвенції".

Вона додала, що рішення Міжнародного морського трибуналу для України "дійсно перемога, особливо з рахунком 19 до 1".

Зеркаль також прокоментувала інформацію у ЗМІ, що за рахунок такого рішення Міжнародного суду європейським країнам буде складно йти шляхом скасування санкцій проти РФ.

"Якщо повернутися до подій, які відбувалися в листопаді і грудні, коли росіяни нав'язували, що ... вони мали право це зробити і що взагалі Україна винна в цьому інциденті, то навіть у наших партнерів у Німеччині та Франції був такий сумнів, що, може, росіяни мають рацію, а тут у нас є доказ того, що це не українська позиція, що це рішення Міжнародного морського трибуналу - що ми нічого не порушували, що це порушила Росія. І для нас це не просто інструмент, це дійсно свідчення того, що в нас є докази своєї правоти", – пояснила Зеркаль.

Читайте також: США підтримують рішення "морського" трибуналу щодо українських моряків

Як відомо, 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити три українські кораблі та 24 моряків, які були захоплені торік у листопаді. Трибунал визнав, що українські кораблі мали право на прохід Керченською протокою, а Росія діяла в межах правоохоронної, а не військової операції – як на тому наполягала сама РФ. Рішення трибуналу є обов'язковим до виконання.

Росія ж після цього вкотре заявила, що у трибуналу немає юрисдикції розглядати це питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-