Україна має розширити санкції через незаконні розкопки у Криму - Бабін

Україна має розширити санкції через незаконні розкопки у Криму - Бабін

Укрінформ
У підсумковий документ "круглого столу" щодо проблем захисту культурної спадщини в Автономній Республіці Крим необхідно включити заходи з визначення причетних до організації розкопок і переміщення культурних артефактів з території Криму.
Про це в ході "круголого столу" в Укрінформі заявив доктор юридичних наук, професор, головний науковий консультант Інституту законодавства ВР Борис Бабін.

"Ключові беніфіціари всіх цих розкопок відомі - це наукові й науково-історичні установи Росії, але до жодної з них немає санкцій держави", - сказав Бабін.

За його словами, санкції є до кримських установ культури, "включаючи Нижньогірський районний історичний музей - це добре, але на реальну політику щодо захисту культурної спадщини Криму це ніяк не впливає".

Читайте також: Російські археологи привласнили понад мільйон кримських артефактів - МінТОТ

Крім того, вважає юрист, у пропозиціях щодо посилення захисту кримських артефактів від російських окупантів необхідно задіяти Міністерство закордонних справ України.

"Ми сьогодні маємо представницькі функції в країні-агресорі, і якщо вже вони там є, то потрібно визначати їх більш активну роль у виявленні фактів, не просто переміщення - це дійсно іноді важко виявити - а фактів експонування відповідних кримських експонатів у музеях та інших установах Російської Федерації", - зазначив Бабін.

За його словами, правоохоронним органам України, які не довіряють інформації з Інтернету, стало би в нагоді документування нашими консульськими працівниками фактів переміщення з Криму артефактів і експонування їх на провідних культурних майданчиках держави-агресора.

Все це, вважає юрист, значно просунуло б роботу з включення до санкційних списків України ключових фігур, причетних як до незаконних розкопок у Криму, так і до переміщення об'єктів культурної спадщини з Криму до Росії.

Однак, вважає Бабін, інформація на цю тему в Україні ігнорується як правоохоронцями, так і профільними міністерствами.

"Все те, про що я говорю, свого часу було підтримано на засіданні комітету з питань культури ВР України. Восени 2018 року відповідні пропозиції надали органам виконавчої влади та правоохоронним органам, але ніякої реакції немає досі", - заявив колишній представник Президента України в АРК.

Він навів як приклад нещодавній скандал в Аргентині, де, як з'ясувалося, "колишній президент Аргентини зберігала у себе національний артефакт Чилі, подарований їй... Путіним".

Як вважає Борис Бабін, цей факт свідчить про те, як Росія може ставитися до культурних цінностей інших країн і що може статися з кримськими артефактами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-