МЗС готує ноту до Росії щодо звільнення військовополонених моряків

МЗС готує ноту до Росії щодо звільнення військовополонених моряків

Укрінформ
МЗС України планує закликати всіх міністрів закордонних справ звернутися до Росії із вимогою виконати рішення міжнародного Трибуналу щодо звільнення полонених українських моряків.

Про це заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль повідомила в ефірі Радіо НВ.

"Посилення тиску відбувається з використанням всіх можливих інструментів. Що стосується санкцій, ми також будемо ставити це питання, ми будемо ставити питання невиконання наказу, якщо він не буде вчасно виконаний. […] В нас є велика кількість опцій, які ми будемо використовувати", — зауважила Зеркаль.

Заступниця міністра закордонних справ повідомила, що МЗС України готує дипломатичну ноту на Російську Федерацію, яку у понеділок, 27 травня, направлять до МЗС РФ. У ній йдеться про те, яким чином Україна може забрати кораблі і коли українські консули можуть забрати українських моряків.

Читайте також: РФ не збирається нічого змінювати у справі полонених моряків попри рішення трибуналу

Крім того, Зеркаль зазначила, що у вівторок, 28 травня, МЗС України звернеться до закордонних партнерів та закликає всіх міністрів закордонних справ звернутися до Росії із вимогою виконати рішення міжнародного трибуналу.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити три українських військових судна, а також 24 захоплених українських моряків. Обидві сторони повинні представити Трибуналу звіт про виконання рішення не пізніше 25 червня 2019 року.

Втім у Кремлі заявили, що позиція РФ щодо захоплених українських моряків не зміниться.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катера "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які слідували з Одеси до Маріуполя, а також їх екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Читайте також: Московський суд залишив під вартою ще чотирьох українських моряків

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони знаходяться в СІЗО в Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії обходитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-