Зеркаль: Будь-які рішення “морського” трибуналу допоможуть звільнити наших моряків

Зеркаль: Будь-які рішення “морського” трибуналу допоможуть звільнити наших моряків

Укрінформ
Будь-які заходи, визначені Міжнародним трибуналом з морського права, допоможуть звільнити захоплених Росією у районі Керченської протоки українських військових моряків.

На цьому наголосила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у Facebook напередодні засідання Морського трибуналу, який 25 травня оголосить своє рішення у цій справі.

"Наголошую, що будь-які заходи, визначені Трибуналом, допоможуть звільнити наших моряків. Звісно, чим чіткіше вони будуть сформульовані, тим простіше буде вимагати від Росії виконання наказу Трибуналу. Навіть якщо Трибунал вирішить, що не має підстав для ухвалення наказу про тимчасові заходи, це також буде кроком уперед у нашій стратегії щодо звільнення українських військових кораблів і моряків", - написала вона.

Водночас, представниця МЗС зауважила, що формулювання Трибуналу завжди інакші, ніж пропонує заявник. "Тому не варто панікувати з цього приводу та відразу шукати “зраду”, - застерегла вона.

Зеркаль нагадала, що Україна звернулася до Трибуналу із запитом щодо зобов’язання Росії звільнити захоплені військові кораблі та повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 полонених моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

"Про те, що ми будемо робити далі - розповім завтра відразу після оголошення наказу Трибуналу", - пообіцяла заступник міністра.

Вона також нагадала, що у справі Arctic Sunrise 2013 року Росія звільнила людей впродовж місяця після ухвалення Морським трибуналом наказу. В іншій подібній справі - Enrica Lexie - ситуація була складнішою, але у цьому випадку людей було повернуто на батьківщину.

"Тому я переконана, що ми доб’ємося звільнення наших моряків та їх повернення в Україну!" - заявила Зеркаль.

Читайте також: Україна vs Росія: Морський трибунал оголосить рішення 25 травня

Вона звернула увагу на те, що рішення Міжнародного трибуналу з морського права буде оголошене 25 травня у Гамбурзі о 12:00 за місцевим часом - рівно через шість місяців після захоплення українських військових російськими силовиками у районі Керченської протоки.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії «суд» в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-