Чубаров: У перші роки вигнання померли до 46% кримських татар

Чубаров: У перші роки вигнання померли до 46% кримських татар

Укрінформ
Після депортації 1944 року в місцях спецпоселень кримських татар використовували на найважчих роботах і забороняли повертатися до Криму до 1989 року.

Про це в суботу, виступаючи на заходах до 75-й річниці початку депортації кримських татар розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. "У місцях спецпоселення кримських татар використовували на важких, виснажливих роботах: на шахтах, лісоповалах, будівництві каналів. За різними оцінками, тільки в перші роки вигнання внаслідок голоду, масових хвороб, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень робіт померли до 46% кримських татар. Період насильницького утримання кримських татар в місцях вигнання і заборони їм повертатися на батьківщину в Крим тривав до 1989 року ", - сказав Чубаров.

За його словами, видворення народу з його історичної батьківщини, створення умов, що приводили до масових смертей, і заборона на повернення до Криму є абсолютними ознаками геноциду.

Читайте також: Прокуратура АРК встановила організаторів і виконавців геноциду кримських татар

"Насильницьке виселення народу з території його історичного проживання, навмисне створення в місцях спецпоселення життєвих умов, які приводили до масових смертей кримських татар, особливо серед дітей та жінок, обмеження елементарних засобів для існування, заборона на протязі десятиліть повертатися і селитися в Криму на історичній території формування кримськотатарського народу, цілеспрямована мовна та культурна асиміляція, відповідно до міжнародного права, має абсолютно всі ознаки геноциду", - заявив глава Меджлісу.

Він зазначив, що ще в грудні 1985 року Курултай кримськотатарського народу визнав факт депортації корінного народу Криму актом геноциду.

У листопаді 2015 року Верховна Рада України також визнала депортацію кримських татар 1944 року геноцидом корінного народу Криму.

Крім того, підкреслив Чубаров, український парламент заявив, що нинішні репресії та переслідування стосовно кримських татар і їх представницьких органів, зокрема Меджлісу і Курултаю кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території в Криму з боку Росії є свідомою політикою геноциду кримськотатарського народу.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. А напередодні 75-ї річниці депортацію кримських татар геноцидом визнав і сейм Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-